“Τίποτα δικό μου” (Edward Bond) Θεατρική Ομάδα ριSκο (Δημοτικό Θέατρο Ανετον)

Τίποτα δικό μουΣυμμετοχή στην «Ανοικτή Σκηνή – Θεατρικές Φωνές της πόλης» που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Μαρτίου στις 21.00 στο Δημοτικό Θέατρο «Άνετον», Παρασκευοπούλου 42.
Κρατήσεις θέσεων: 2310 869 869 &.012. 21.00)& στο τηλέφωνο της ομάδας: 6943 649 009

 Το Τίποτα δικό μου (Have I none, 2000) αναφέρεται με πολύ χιούμορ σε μια εφιαλτική κοινωνία του μέλλοντος που θα μπορούσε να είναι η λογική συνέχεια αυτής που ζούμε σήμερα. Μια εποχή απώλειας της ανθρώπινης συνείδησης, όπου η ελευθερία εξουσιάζεται. Ο Edward Bond συνέχισε στην παράδοση των έργων του, που φέρνει ένα ισχυρό πολιτικό και στίγμα, κάνει μία απόπειρα περιγραφή του μέλλοντος και παρατηρεί την ανθρώπινη κοινωνική υπόσταση τη στιγμή που αυτή απειλείται από τον πλήρη αφανισμό. Όμως στην ουσία απειλούμενος δεν είναι ο ίδιος ο Άνθρωπος, αλλά το ίδιο το σύστημα που αδυνατεί να ελέγξει απόλυτα τι μπορεί να χτυπήσει την πόρτα της ανθρωπότητας…

 

 

Το έργο διαδραματίζεται στο μέλλον, στο έτος 2077, σε μια απροσδιόριστη χώρα του δυτικού κόσμου. Η επιχείρηση «αναμόρφωσης» των προαστίων έχει φέρει τέλος στις εξηγήσεις των ανεξέλεγκτων αυτοκτονιών που είχαν παρατηρηθεί. Η τάξη και η πειθαρχία είναι πλέον εξασφαλισμένες μέχρι θανάτου. Η γενική επίδειξη συναισθηματικής αδυναμίας εξαλείφεται στιγμιαία. Σε αυτό το περιβάλλον, ένα ζευγάρι συμβιώνει σε ένα άδειο σαν κελί δωμάτιο. Δεν έχουν τίποτα δικό τους. Δεν τους ανήκει ούτε η ζωή τους. Στο χώρο αυτό και στη «στείρα» ζωή του ζευγαριού, στερημένη από τα πάντα, ακόμα και τη στοιχειώδη επικοινωνία, εισβάλλει ξαφνικά ένας «άγνωστος». Ο παράξενος αυτός επισκέπτης αποτελεί τεράστιο κίνδυνο ως φορέα αυτού ακριβώς που είναι παράνομο να υφίσταται: της μνήμης του παρελθόντος. Η ωρολογιακή βόμβα που περιέχει τη νοσταλγία,

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

Μετάφραση: Θεατρική ομάδα ριΣκο

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Οικονόμου

Σκηνικά -Κοστούμια: Έλενα Κώτση

Φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης – Έλενα Κώτση

Μουσική επιμέλεια: Βαγγέλης Οικονόμου

Βοηθοί σκηνοθέτη: Έλενα Δαμίγου – Λίλη Λαμπούδη

Βοηθός φωτιστή –χειρισμός κονσόλας: Αθηνά Μπανάβα

Σχεδιασμός έντυπου υλικού: Αντώνης Ντεβετζιδάκης

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Χατζησταύρου (1107 STUDIO)

Δημόσιες σχέσεις & Επικοινωνία: Δέσποινα Ντεβετζιδάκη

Παραγωγή: Αβέρτο Θέατρο -Θεατρική Ομάδα ριΣκο

 

ΔΙΑΝΟΜΗ:

Σάρα: Αγγέλα Μπολέτση

Τζαμς: Ορέστης Παλιαδέλης

Γκριτ: Δημήτρης Τσάκας

 Έντουαρντ Μποντ (1934)

“Είμαι ένας πολίτης ενός δίκαιου κόσμου που πρέπει κάποτε να φτιάξουμε.”

Σημαντικός θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος, μεταφραστής και σκηνοθέτης με πολιτική ακτιβιστική δράση. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε όλο τον κόσμο. Το “Τίποτα δικό μου” είναι μέρος μιας “τριλογίας” έργων (“Αt the Inland Sea” και “The Children”) που πρωτοπαρουσιάστηκαν από τους θιάσους Big Brum και Classworks που ειδικεύονται στο θέατρο για μαθητές.

Η Θεατρική ομάδα “ριSκο”

 

Ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2009 με τη μορφή μη κερδοσκοπικής εταιρίας, χωρίς μόνιμη θεατρική στέγη, φιλοξενείται στο “Αβέρτο Θέατρο” με το οποίο συνεργάζεται από την ίδρυσή του.
Πρωτοεμφανίστηκε τον Ιούλιο του 2010 στο “Χώρο Δράσης” της Μονής Λαζαριστών με την παράσταση “Η δολοφονία της οδού Αποντάκα” (μια δουλειά πάνω στο κείμενο του Χοσέ Τριάνα “Los Asesinos”) σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Οικονόμου. Η β’ εκδοχή της παρουσιάσθηκε στο “Studio Κοιτώνες” του πρώην Στρατοπέδου Κόδρα (Φεβρουάριος, 2011).
Συμμετείχε στη σπονδυλωτή παράσταση: “Απογραφή πληθυσμού” (46α Δημήτρια, Οκτώβριος, 2011) με το “Homo apographycus”του Μιχαήλ Άνθη, σε σκηνοθεσία Φανής Αραμπατζίδου.
Ακολούθησαν: “Τα εργαζόμενα κορίτσια… δε γερνούν ποτέ!” (μια δουλειά πάνω στο κείμενο του Frank McGuinness “Factory girls”, Νοέμβριος, 2011) – “Τίποτα δικό μου” του Edward Bond (Νοέμβριος, 2012) – “Παιχνίδια Φόβου” (Μια δουλειά πάνω στο κείμενο των  Kado Kostzer –Alfredo Arias “Trio”, Φεβρουάριος, 2013), τα οποία παρουσιάστηκαν στο “Studio Κοιτώνες” του πρώην Στρατοπέδου Κόδρα, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Οικονόμου.

 

 

Info

 

Σάββατο 16 και Κυριακή 17 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον, Παρασκευοπούλου 42, Φάληρο.

 

ΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Σάββατο και Κυριακή  21.00

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:  Γενική είσοδος: 10 ευρώ

 

 

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ: 2310869869 (12.00-14.00 & 18.00-21.00)

& στο τηλέφωνο της ομάδας: 6943 649 009

 

E-mail: omadarisko@yahoo.gr,

facebook.com/Omada Risko

Website: www.avertotheatro.gr

 

Leave A Comment