Ερωτήσεις

 Τι είναι το  Αβέρτο Θεατρικό Εργαστήρι;

Το “Αβέρτο Θέατρο” είναι ένας θεατρικός οργανισμός,  μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του Βαγγέλη Οικονόμου, σκηνοθέτη –εμψυχωτή θεάτρου, τον Σεπτέμβριο του  2010, με στόχο τη διάδοση της θεατρικής πράξης, εστιάζοντας στην πεποίθηση ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να ασχοληθεί στην πράξη με την τέχνη του θεάτρου. Έχει πρακτικό και βιωματικό χαρακτήρα και καλύπτει και τις τρεις βασικές ανάγκες που συνήθως οδηγούν ένα άτομο σε ένα θεατρικό εργαστήρι και συγκεκριμένα όσοι:
α) θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με το θέατρο και θέλουν να δώσουν εξετάσεις σε μια δραματική σχολή,
β) αγαπούν το θέατρο και θέλουν να ασχοληθούν μαζί του χωρίς να θέλουν να γίνουν επαγγελματίες (είτε ανήκουν, είτε όχι σε μια ερασιτεχνική ομάδα)
γ) θέλουν μέσα από το θέατρο να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, να τον εξελίξουν, και να εκφραστούν δημιουργικά.


* Υπάρχει όριο ηλικίας για τη συμμετοχή στο Εργαστήρι;

Το Εργαστήρι απευθύνεται σε ενήλικες άνω των 18 ετών και δεν υπάρχει ανώτατο όριο ηλικίας.
Για τις ηλικίες κάτω των 18 χρόνων προγραμματίζεται να λειτουργήσουν αυτόνομα εργαστήρια παιδιών και εφήβων (“Μικρό Αβέρτο”) 


* Πώς μπορεί κάποιος να γραφτεί στο Εργαστήρι;

Οι εγγραφές στο Εργαστήρι ξεκινούν στις αρχές κάθε Σεπτέμβρη.
Δεν υπάρχει κόστος εγγραφής.


* Ποια είναι η διαδικασία των εγγραφών;

Παίρνετε πληροφορίες μέσα από το site, ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (FB, Instagram κ.α.), ή και τηλεφωνικά (& Viber) για τα προγράμματά μας, την οικονομική συμμετοχή κ.λπ.
Αν, μετά από αυτή την πρώτη γνώση, σας ενδιαφέρει να γραφτείτε στο Εργαστήρι, σας κλείνουμε ένα ραντεβού σε μια συγκεκριμένη μέρα και ώρα για ένα ανοιχτό μάθημα γνωριμίας (μπορεί να είναι και το πρώτο μάθημα του κύκλου που σας ενδιαφέρει).  Πρόκειται για μια  αναγνωριστική συνάντηση, για να μας γνωρίσετε στην πράξη. Με το τέλος αυτής της συνάντησης, αν σας ενδιαφέρει να συνεχίσετε να  κατοχυρώσετε τη θέση σας με μια μικρή προκαταβολή που θα αφαιρεθεί από την οικονομική συμμετοχή του πρώτου μήνα.


* Ποιός 
ο αριθμός των εκπαιδευομένων σε κάθε τμήμα;

Ο ιδανικός αριθμός -για τον τρόπο που εμείς δουλεύουμε- είναι τα 14 -16 άτομα . 
Ο ελάχιστος αριθμός ατόμων για να δημιουργηθεί μια ομάδα δουλειάς είναι τα  8 άτομα.


* Το Ερ
γαστήρι είναι μια δραματική σχολή;

Το Εργαστήρι, όπως όλα τα θεατρικά εργαστήρια, ΔΕΝ  είναι δραματική σχολή, ούτε Ι.Ε.Κ..


* Δε
ν έχω καμιά προηγούμενη εμπειρία με το θέατρο, μπορώ να γράψω στο Εργαστήρι;

Βεβαίως και μπορείτε. Δεν υπάρχει προϋπόθεση προηγούμενης εμπειρίας για να γραφτεί ένα άτομο στο Εργαστήρι.


* Ποιοι είναι οι εκπαιδευτές του Εργαστηρίου;

Την εκπαιδευτική ομάδα του Εργαστηρίου αποτελούν εκπαιδευτές δοκιμασμένοι στη θεατρική εκπαίδευση, συνεργάτες του «Αβέρτο Θέατρο» Την εκπαιδευτική ομάδα συντονίζει ο Βαγγέλης Οικονόμου, σκηνοθέτης –εμψυχωτής θεάτρου.


* Πώς λειτουργεί το Εργαστήρι;

Λειτουργεί με καλλιτεχνικούς όρους, με βασική αρχή την αξία της Συλλογικής Δράσης, δηλαδή με συνέπεια, αυτοπειθαρχία, συνεργασία και αντίληψη για κοινή δημιουργία.


* Ποιες αργίες δεν λειτουργεί το Εργαστήρι;

Το Εργαστήρι ΔΕΝ λειτουργεί στις επίσημες και σχολικές αργίες  (26 Οκτωβρίου -28 Οκτωβρίου –17 Νοεμβρίου -Καθαρή Δευτέρα -25 η Μαρτίου – Πρωτομαγιά και Αγίου Πνεύματος) και στις  γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα (διακοπή περίπου 15 ημερών).


* Τα μαθήματα είναι θεωρητικά ή πρακτικά;

Τα μαθήματα είναι κυρίως πρακτικά  και γίνονται σε ένα ασφαλές και κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, όπου όλοι προσέρχονται με ρούχα πρόβας (φόρμες, κάλτσες κ.λ.π.).


* Ποια μαθήματα διδάσκονται;

Στο Εργαστήρι διδάσκονται όλα τα πρακτικά μαθήματα που έχουν να κάνουν με την τέχνη της υποκριτικής (θεατρική έκφραση, δυναμική ομάδα, καλλιέργεια ρυθμού και κινητικών δεξιοτήτων, ασκήσεις φωνητικής, αυτοσχεδιασμός, στοιχεία υποκριτικής) .


* Γίνονται παραστάσεις στο Εργαστήρι;

Στο τέλος των εκπαιδευτικών κύκλων (με εξαίρεση το τμήμα της θεατρικής έκφρασης, που το αποφασίζουν οι συμμετέχοντες) γίνονται «παραστάσεις» με σκοπό την εμπειρία της έκθεσης σε κοινό.
Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες ΕΔΩ


* Μπορώ αν παρακολουθήσω το Εργαστήρι να γίνω ηθοποιός;

Θέλουμε να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς για ένα θέμα που τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη εκμετάλλευση –ιδίως των νέων ανθρώπων. Ας δούμε την πρακτική πλευρά του ζητήματος: Στην Ελλάδα έχει καταργηθεί με νόμο η άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος του ηθοποιού (Νόμος 1158/1981, Κεφάλαιο Γ΄, 37, Παράγραφοι 1, 2). Αυτό σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε το θελήσει μπορεί να ανέβει στο σανίδι, για παράδειγμα σε ένα μικρό θίασο και να κολλήσει ένσημα ηθοποιού. Αν συγκεντρώσει έναν συγκεκριμένο αριθμό ενσήμων (200) έχει τη δυνατότητα να κάνει αίτηση και πολύ πιθανό να γίνει πλήρες μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών με τα δικαιώματα και τις πληροφορίες που πηγάζουν από την ιδιότητά του σε αυτό το επαγγελματικό σωματείο (για παράδειγμα η συμμετοχή του σε ακροάσεις θιάσων που απαιτούν και την ταυτότητα μέλους του Σ.Ε.Η., η παροχή της ατέλειας (δεν πληρώνει εισιτήριο) στα θέατρα). Άρα, στην ερώτηση αυτή θα απαντούσαμε, ναι, μπορεί να συμβεί να γίνει “τυπικά” ηθοποιός ένας που έκανε ένα εργαστήρι με τις προϋποθέσεις που αναφέραμε!
Για να γίνει όμως κάποιος –ουσιαστικά- Ηθοποιός θα πρέπει να δουλέψει πάρα πολύ προσωπικά, είτε σε δραματική σχολή, είτε μακροχρόνια σε Εργαστήρια, σεμινάρια κ.λπ.


* Μπορώ να προετοιμαστώ για τις εξετάσεις των Δραματικών Σχολών;

Η παρακολούθηση των μαθημάτων στο Αβέρτο Θεατρικό Εργαστήρι βοηθάει όποιον ήθελε να δώσει εξετάσεις σε μια Δραματική Σχολή.
Σε αυτό συνηγορούν οι επιτυχίες των εκπαιδευομένων μας κάθε χρόνο στις αντίστοιχες εξετάσεις των δραματικών σχολών (Εθνικό, ΚΘΒΕ, Τμήμα Θεάτρου, ιδιωτικές σχολές). 


* Δεν σκέφτομαι να ασχοληθώ επαγγελματικά με το θέατρο μπορώ να γραφτώ στο Εργαστήρι;

Το Εργαστήρι απευθύνεται σε όλους όσοι θέλουν να γνωρίσουν το θέατρο και να αναπτύξουν μια ουσιαστική σχέση με αυτό.
Το αν θα ασχοληθεί κάποιος επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά με αυτό αφορά τον ίδιο.
Αυτό που μας αφορά είναι να μεγαλώσει ο κύκλος των ανθρώπων που θα αγαπήσουν και θα στηρίξουν το θέατρο, μέσα από σχέση με αυτό..


* Υπάρχουν δίδακτρα;

Το Αβέρτο είναι ένας οργανισμός ΜΗ κερδοσκοπικός που δεν χρηματοδοτείται, ούτε επιχορηγείται, από κάποιον δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα.
Για να μπορέσει να λειτουργήσει εύρυθμα, αντιμετωπίζοντας τις δαπάνες λειτουργίας του, κάθε άτομο, που παρακολουθεί μαθήματα, στο Εργαστήρι έχει την υποχρέωση της οικονομικής συμμετοχής.

 

* Πώς μπορώ να πληρώσω την οικονομική μου συμμετοχή;

Για την οικονομική συμμετοχή σας μπορείτε να συνεννοηθείτε με τη γραμματεία για τον τρόπο καταβολής της. Μπορεί να γίνει και εφ’ άπαξ καταβολή ή και σε δόσεις (με σημαντική έκπτωση). Συνήθως γίνεται σε μηνιαία βάση  (την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα) .


* Δίνετε πτυχίο στο τέλος των κύκλων εκπαίδευσης;

Βεβαίως στο τέλος κάθε κύκλου μαθημάτων δίνεται Βεβαίωση όπου αναφέρονται αναλυτικά οι μέρες, οι ώρες, τα μαθήματα παρακολούθησης και οι αντίστοιχοι εκπαιδευτές.


* Παρέχεται ατέλεια δημοσίων θεαμάτων ή φοιτητικό πάσο;

Όπως όλα τα εργαστήρια Θεάτρου, επειδή ΔΕΝ είμαστε Δραματική Σχολή, δεν επιτρέπεται από το νόμο να παρέχουμε “φοιτητικό πάσο” ή “ατέλεια δημοσίων θεαμάτων”.
Μπορούμε όμως να διοργανώνουμε ομαδικές παρακολουθήσεις θεατρικών παραστάσεων με μειωμένο εισιτήριο.


* Είμαι εκπαιδευτικός και θα ήθελα να ξέρω αν το Εργαστήρι μπορεί να με βοηθήσει στη δουλειά μου;

Το Εργαστήρι μπορεί να προσφέρει βοήθεια σε εκπαιδευτικούς που οργανώνουν προγράμματα: καλλιτεχνικά, περιβαλλοντικά και επαγγελματικού προσανατολισμού.
Κατα περιόδους διοργανώνουμε σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και εμψυχωτές θεάτρου.


* Ως μέλος του Εργαστηρίου μπορώ να παρακολουθώ τα σεμινάρια που διοργανώνονται στο “Αβέρτο θεάτρο”;

Βεβαίως και έχοντας σημαντική έκπτωση στην οικονομική συμμετοχή.


* Ως μέλος του Εργαστηρίου μπορώ να παρακολουθήσω προβλήματα των παραστάσεων που ανήκουν στο “Αβέρτο Θέατρο” ή συνεργάζονται με αυτό;

Ασφαλώς και μπορείτε, κατόπιν συνεννόησης με τις αντίστοιχες ομάδες και τον σκηνοθέτη τους.  Όπως επίσης μπορείτε να παρακολουθήσετε δωρεάν, με ατέλεια, τις παραστάσεις των ομάδων αυτών. 


* Δικαιούμαι αναβολής στρατεύσεως αν «φοιτώ» στο Εργαστήρι;

Δυστυχώς το Εργαστήρι ΔΕΝ μπορεί, εκ του νόμου, να δώσει αναβολή στρατεύσεως.