“Τίποτα δικό μου” (Edward Bond) Θεατρική Ομάδα ριSko (πρώην Στρατόπεδο Κόδρα)

Από  Σάββατο 3 έως και Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στο πρώην Στρατόπεδο Κόδρα, (Τέρμα της οδού Σοφούλη, Καλαμαριά.), παρουσιάζεται το έργο: «Τίποτα δικό μου» του Edward Bond, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Οικονόμου. Μια συμπαραγωγή της ομάδας ριSκο και του «Αβέρτο Θέατρο». Κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Δευτέρα στις 9 μ.μ. και Κυριακή στις 8 μ.μ. ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ: τηλ: 6943 649 009.

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

Κείμενο: Edward Bond

Μετάφραση: Θεατρική ομάδα ριSκο

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Οικονόμου

ΣκηνικάΚοστούμια: Έλενα Κώτση

Φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης

Μουσική επιμέλεια: Βαγγέλης Οικονόμου

Βοηθοί σκηνοθέτη: Έλενα Δαμίγου – Λίλη Λαμπούδη

Βοηθοί φωτιστή –χειρισμός κονσόλας: Μαρίνα Κόντα – Αθηνά Μπανάβα

Σχεδιασμός έντυπου υλικού: Αντώνης Ντεβετζιδάκης

Φωτογραφίες πρόβας: Δήμητρα Σιάχου – Χρύσα Μανδαλιανού

Video –Trailer: Σιδέρης Νανούδης

Δημόσιες σχέσεις & Επικοινωνία: Δέσποινα Ντεβετζιδάκη

Παραγωγή: Αβέρτο Θέατρο -Θεατρική Ομάδα ριSκο

 

Παίζουν:

 

Σάρα:  Αγγέλα Μπολέτση

Τζαμς: Ορέστης Παλιαδέλης

Γκριτ:  Δημήτρης Τσάκας –Γιώργος Σαββίδης (διπλή διανομή)

 

 

Λίγα λόγια για το έργο

 

Το έργο διαδραματίζεται στο μέλλον, στο έτος 2077, σε μια απροσδιόριστη χώρα του δυτικού κόσμου. Η επιχείρηση «αναμόρφωσης» των προαστίων έχει φέρει τέλος στις εξάρσεις των ανεξέλεγκτων αυτοκτονιών που είχαν παρατηρηθεί. Η τάξη και η πειθαρχία είναι πλέον εξασφαλισμένες μέχρι θανάτου. Η οποιαδήποτε επίδειξη συναισθηματικής αδυναμίας εξαλείφεται στιγμιαία. Σε αυτό το περιβάλλον, που θυμίζει έντονα το «1984» του Τζώρτζ Όργουελ, ένα ζευγάρι συμβιώνει σε ένα άδειο σαν κελί δωμάτιο. Δεν έχουν τίποτα δικό τους. Δεν τους ανήκει ούτε η ζωή τους. Στο χώρο αυτό και στη «στείρα» ζωή του ζευγαριού, στερημένη από τα πάντα, ακόμα και τη στοιχειώδη επικοινωνία, εισβάλλει ξαφνικά ένας «άγνωστος» που ισχυρίζεται ότι είναι ο αδερφός της συζύγου. Ο παράξενος αυτός επισκέπτης αποτελεί τεράστιο κίνδυνο ως φορέας αυτού ακριβώς που είναι παράνομο να υφίσταται: της μνήμης του παρελθόντος. Η ωρολογιακή βόμβα που περιέχει τη νοσταλγία, την ανάγκη για επαφή και επικοινωνία, την ανθρώπινη φύση, είναι έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή…

 

Το Τίποτα δικό μου (Have I none, 2000) αναφέρεται, με πολύ χιούμορ, σε μια εφιαλτική κοινωνία του μέλλοντος που θα μπορούσε να είναι η λογική συνέχεια αυτής που ζούμε σήμερα. Μια εποχή απώλειας της ανθρώπινης συνείδησης, όπου η ελευθερία εξουσιάζεται. Μετά από μια περίοδο άσκοπης και αλόγιστης κατανάλωσης υλικών αγαθών, όπου η τεχνητή ευμάρεια και ευτυχία έχει παρασύρει τον άνθρωπο σε έναν τρόπο ζωής που δε βρίσκει σε αυτόν κανένα νόημα, η λύση έρχεται με την εκούσια εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος στο οποίο απαγορεύεται οτιδήποτε θυμίζει το παρελθόν όπως είναι οι σχέσεις με την πατρική οικογένεια, τα υλικά αγαθά, την Τέχνη κ.α. Όλοι συμμορφώνονται με το νέο καθεστώς, το υπηρετούν κι έτσι διατηρείται η τάξη. Όποιος αποκλίνει έστω και λίγο από αυτό, είναι επικίνδυνος. Η απειλή είναι πια ταυτόσημη με το καθεστώς και καθορίζει τη ζωή των πολιτών. Ο Edward Bond συνεπής στην παράδοση των έργων του, που φέρουν ένα ισχυρό πολιτικό και κοινωνικό στίγμα, κάνει μία απόπειρα περιγραφής του μέλλοντος και παρατηρεί την ανθρώπινη υπόσταση τη στιγμή που αυτή απειλείται από τον πλήρη αφανισμό. Στην ουσία απειλούμενος δεν είναι ο ίδιος ο Άνθρωπος, αλλά το ίδιο το σύστημα που αδυνατεί να ελέγξει απόλυτα τι μπορεί να χτυπήσει την πόρτα της ανθρωπότητας…

 

 

Edward Bond (1934)

 

“Είμαι ένας πολίτης ενός δίκαιου κόσμου που πρέπει κάποτε να τον φτιάξουμε.”

 

Σημαντικός θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος, μεταφραστής και σκηνοθέτης με πολιτική ακτιβιστική δράση. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε όλο τον κόσμο.

 

Το “Τίποτα δικό μου” είναι μέρος μιας “τριλογίας” έργων (“Αt the Inland Sea” και “The Children”) που πρωτοπαρουσιάστηκαν από τους θιάσους Big Brum και Classworks που ειδικεύονται στο θέατρο για μαθητές.

Θεατρική ομάδα “ριSκο”

Ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2009 με τη μορφή μη κερδοσκοπικής εταιρίας.

Η επιθυμία της πρακτικής ενασχόλησης με το θέατρο καθώς και η εμπειρία των μελών της, από διάφορα θεατρικά εργαστήρια και ομάδες της πόλης, οδήγησαν στη δημιουργία αυτής της ομάδας. Είναι μια θεατρική ομάδα, η οποία εμπνέεται και επιμένει να λειτουργεί σε όλα της τα επίπεδα με το πνεύμα της συλλογικότητας.
Πρωτοεμφανίστηκε στο φεστιβάλ του Κ.Θ.Β.Ε. “to Act or not to Act?” τον Ιούλιο του 2010 στο “Χώρο Δράσης” της Μονής Λαζαριστών με την παράσταση “Η δολοφονία της οδού Αποντάκα” (μια δουλειά πάνω στο κείμενο του Χοσέ Τριάνα “Los Asesinos”) σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Οικονόμου, εμψυχωτή της ομάδας από την ίδρυσή της. Η β’ εκδοχή της παρουσιάσθηκε όλο το Φεβρουάριο του 2011 στο Studio Κοιτώνες του πρώην Στρατοπέδου Κόδρα. Ακολούθησε, στον ίδιο χώρο, η παράσταση με τίτλο: “Τα εργαζόμενα κορίτσια… δε γερνούν ποτέ!”  (μια δουλειά πάνω στο κείμενο του Frank McGuinness “Factory girls”) που παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Οικονόμου για 16 παραστάσεις το Νοέμβριο του 2011.

 

Info

Από Σάββατο 3 έως Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στο Studio «Κοιτώνες», Γ’ Κτίριο, του πρώην Στρατοπέδου Κόδρα. (Τέρμα της οδού Σοφούλη, Καλαμαριά.)

 

ΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Παρασκευή, Σάββατο, Δευτέρα  21.00 και Κυριακή 20.00

 

Λεωφορείο Νο 5 (ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ – ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ), στάση Βερβελίδη

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:  Γενική είσοδος: 10 ευρώ

Η είσοδος για τους ανέργους είναι ελεύθερη με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας.

 

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ: τηλ: 6943 649 009

 

Leave A Comment

Ημερολόγιο καταχωρήσεων

November 2012
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Επικοινωνία

Ε-mail: info@avertotheatro.gr ή avertotheatro@yahoo.gr
τηλέφωνα: 2310. 524006 κινητό: 6940.704900

Ο χώρος μας βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης επί της οδού ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ* 26, 4ος Όροφος, μεταξύ των οδών ΣΥΓΓΡΟΥ και ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΩΝ (στάση “Αντιγονιδών”).

δείτε και στον χάρτη...