“Οι έμποροι των εθνών” (Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη) Ομάδα Θεάτρου ΟΠΕRΑ (Θέατρο Αυλαία)

Το μυθιστόρημα  του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη “Οι έμποροι των εθνών” (1882) ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατο του συγγραφέα, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή και είναι μια συμπαραγωγή της  Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας και της Ομάδας Θεάτρου ΟΠΕRΑ, στο θέατρο Αυλαία (πλατεία ΧΑΝΘ -πλευρά της Τσιμισκή) από 25 Ιανουαρίου έως 12 Φεβρουαρίου. Ημέρες και  Ώρες παραστάσεων: Τετάρτη – Σάββατο  στις 21.00, Κυριακή στις 19:00Πληροφορίες / Κρατήσεις θέσεων: 2310237700

(Από δελτίο τύπου)

 Ο αφηγηματικός λόγος, η μουσική και τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα αναμετρώνται με το αξεπέραστο κείμενο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Οι έμποροι των εθνών, σε ένα τολμηρό σκηνοθετικό ανέβασμα του Θοδωρή Αμπαζή, που υποδέχτηκαν  με ενθουσιασμό κοινό και κριτικοί κατά τις εξαιρετικά επιτυχημένες παρουσιάσεις του σε Αθήνα και Καβάλα.

Μετά από δέκα χρόνια πειραματισμού σε επίπεδο υποκριτικής, η Ομάδα Θεάτρου ΟΠΕRΑ ξαναζωντανεύει το λόγο του Παπαδιαμάντη, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει τη μουσικότητα όλων των στοιχείων της θεατρικής τέχνης χωρίς να θυσιάζει την ποιότητα της υποκριτικής.

Ταυτότητα της παράστασης

Κείμενο:Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Δραματουργική επεξεργασία: Έλσα Ανδριανού

Σκηνοθεσία-Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής

Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου

Βίντεο: Στάθης Αθανασίου

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Κίνηση: Ζωή  Χατζηαντωνίου

Βοηθός σκηνοθέτη: Νεφέλη Μαϊστράλη

Ερμηνεύουν: οι ηθοποιοί Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Κώστας Καλλιβρετάκης, Νέστορας Κοψιδάς, Μαρία Παρασύρη, Δανάη Σαριδάκη και οι μουσικοί Ιάκωβος Παυλόπουλος, Σοφία Ευκλείδου

Συμπαραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Ομάδα  Θεάτρου ΟΠΕRΑ, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

Πληροφορίες της παράστασης

Πρεμιέρα: 25 Ιανουαρίου 2012

Διάρκεια  παραστάσεων: 25 Ιανουαρίου -12 Φεβρουαρίου 2012

Ημέρες και  Ώρες παραστάσεων: Τετάρτη – Σάββατο  στις 21.00, Κυριακή στις 19:00

Διάρκεια  παράστασης: 95’

Χώρος: Θέατρο Αυλαία, πλατεία ΧΑΝΘ (πλευρά Τσιμισκή)

Εισιτήρια:  15 ευρώ, 10 ευρώ μειωμένο για φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικούς και για  ομαδικές κρατήσεις άνω των δέκα ατόμων και 5€ για ανέργους με την  επίδειξη της κάρτας ανεργίας.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Τον ιστορικό καμβά του έργου συνθέτουν η ενετική κατοχή των νησιών του Αιγαίου και η σύγκρουση Ανατολής και Δύσης, ενώ κύριο θέμα του αποτελεί το ερωτικό πάθος στην πιο ακραία του μορφή. Η Αυγούστα εγκαταλείπει τον σύζυγό της Ιωάννη Μούχρα και ακολουθεί τον Βενετό Μάρκο Σανούτο, ορμώμενη από μια ακατανίκητη ερωτική επιθυμία που την οδηγεί στο θάνατο. Όπως εύστοχα παρατηρεί ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, στην εισαγωγή της έκδοσης του βιβλίου από την Εστία (2002): «Υπάρχουν, χωρίς αμφιβολία, πολλές πόρτες και παραπόρτια για να εισέλθει κανείς στους Εμπόρους των Εθνών και στο νόημά τους… Το ερωτικό πάθος της Αυγούστας είναι, νομίζουμε, η κύρια είσοδος». Ο Παπαδιαμάντης, πλάθοντας το χαρακτήρα της Αυγούστας, δημιουργεί μια ηρωίδα μη συνηθισμένη, υπερβατική για τις κοινωνικές νόρμες της εποχής. Στο μυθιστόρημά του αυτό αμφιβάλλει επίσης για τη βοήθεια που παρέχει η Εκκλησία στον πιστό της, θέση που εντυπωσιάζει εάν αναλογιστεί κανείς τη σχέση του συγγραφέα με τη θρησκεία και τον κλήρο. Όπως επισημαίνουν αρκετοί μελετητές, ο Παπαδιαμάντης με αυτό του το μυθιστόρημα αποστασιοποιείται από το θρησκευτικό πλαίσιο και  δημιουργεί έναν καίριο ανθρώπινο χαρακτήρα για την παράδοση της «φιλογυναικείας» λογοτεχνίας.

Η παράσταση εκτυλίσσεται σύμφωνα με τους όρους του σύγχρονου μουσικού θεάτρου, ενώ οι μουσικοί που συμμετέχουν παίζουν ζωντανά επί σκηνής. Τα νέα τεχνολογικά μέσα βοηθούν τους ηθοποιούς και τους μουσικούς να υπηρετήσουν την αφήγηση της ιστορίας αλλά και να διευρύνουν τα όρια του θεάτρου. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα ιδιότυπο μουσικό θέατρο όπου τα νέα μέσα συνδιαλέγονται δημιουργικά με το γλωσσικό ιδίωμα του Παπαδιαμάντη και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση, δημιουργώντας ένα ερεθιστικό σκηνικό περιβάλλον.

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης χαρακτηρίζει το εγχείρημα «λεπτομερή και σύνθετη παρτιτούρα», και αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο λόγος, στην παράστασή μας,  γέννησε τη μουσική, την κίνηση, το φως, το βίντεο. Από εκεί ξεκινούν όλα και εκεί τελειώνουν. Ο χορικός λόγος εναλλάσσεται με τον προσωπικό και η ομοφωνία με την αντίστιξη υπηρετώντας την αρχιτεκτονική του κειμένου. Το βίντεο και το φως αναδεικνύουν το χωροχρόνο του έργου, ενώ η κίνηση δεν περιγράφει τις καταστάσεις αλλά προσθέτει οπτικούς ήχους στη συνολική ενορχήστρωση».

Leave A Comment

Ημερολόγιο καταχωρήσεων

January 2012
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Επικοινωνία

Ε-mail: info@avertotheatro.gr ή avertotheatro@yahoo.gr
τηλέφωνα: 2310. 524006 κινητό: 6940.704900

Ο χώρος μας βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης επί της οδού ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ* 26, 4ος Όροφος, μεταξύ των οδών ΣΥΓΓΡΟΥ και ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΩΝ (στάση “Αντιγονιδών”).

δείτε και στον χάρτη...