Τα “Μαθήματα Νεοελληνικής Ιστορίας” (Πένυς Φυλακτάκη) Θέατρο “Έξω από τα τείχη” συνεχίζονται…

Συνεχίζονται με επιτυχία για δεύτερο συνεχή μήνα οι παραστάσεις της κωμωδίας της Πένυς Φυλακτάκη «Μαθήματα Νεοελληνικής Ιστορίας», που παρουσιάζονται στο θέατρο «Έξω από τα τείχη» ( Πανεπιστημίου 2 στην Ευαγγελίστρια ) σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Οικονόμου , σκηνικά –κοστούμια Χρύσας Μάντακα και φωτισμούς . , κάθε Παρασκευή Σάββατο Κυριακή στις 9.15 μ.μ. Έως τις 30 Δεκεμβρίου. Μια κωμωδία που καυτηριάζει και σατιρίζει ευστοχα και δηκτικά τα ήθη των νεοελλήνων. (Τηλέφωνα κρατήσεων: 2310-210308 και 6937234894 )


ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

«Μαθήματα Νεοελληνικής Ιστορίας»…

Μια σύγχρονη, αιχμηρή κωμωδία καταστάσεων, με στοιχεία μαύρης κωμωδίας, που σατιρίζει τη νεοελληνική εξαλλοσύνη κι αυταρέσκεια, τη διαφθορά, το φοβικό σύνδρομο απέναντι στον ξένο, την εθνική μυθολογία που αγνοεί την Ιστορία.

Λίγα (μα πολύ λίγα) λόγια για το έργο

 

Γεννήθηκα και μεγάλη στη γενιά που ήταν ατυχώς τυχερή «να τα έχει όλα». Τα «Μαθήματα Νεοελληνικής Ιστορίας» έγραψαν στην πρώτη τους μορφή προ… κρίσης. Όταν όλοι ήμασταν τόσο σίγουροι για το αύριο που τολμούσαμε να προσπεράσουμε με ταχύτητα το παρόν και να αγνοήσουμε εντελώς το παρελθόν. Όταν πιστεύαμε και οι ίδιοι τα ψέματα που λέγαμε στους άλλους τόσο πολύ ώστε η γραμμή ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία ξεθώριαζε σιγά -σιγά.

Όταν μου προτάθηκε η συνεργασία με το θέατρο “Έξω από τα τείχη” το δούλεψα ξανά στη νέα του μορφή γιατί συνειδητοποίησα ότι το κείμενο αυτό θα μπορούσε να δώσει μια απάντηση στο γιατί και στο πώς γίνεται η κωμικοτραγική εμμονή στο περιττό και η απόλυτη τυφλότητα στο προφανές. να μας έχει στο… σήμερα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Βαγγέλη Οικονόμου και το θίασο του «Θεάτρου Έξω από τα Τείχη» που ανέλαβαν να δώσουν σάρκα και… σκηνή στο έργο μου. Εύχομαι να βρούμε τη δύναμη να γελάσουμε -και όχι μόνο- με τους ήρωες και την κατάστασή τους και να πάρουμε όλοι μας «μαθήματα» από τα παθήματά τους…

                                                                                                                Πένυ Φυλακτάκη

 

Μια ιστορία (λίγο πολύ) γνωστή…

 

Υπάρχει μια χώρα που οι κάτοικοι της έχουν εγκαταλείψει. Κανένας δεν την αγαπά, κανείς δεν φροντίζει, δεν είναι να εξαφανιστεί από τον χάρτη. Την Ιστορία και την παράδοσή της την έχουν λησμονήσει όλοι, ακόμα και οι πολιτικοί και πνευματικοί ηγέτες της, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η σχέση τους με την εξουσία. Η απάντηση –«Νέμεση», σε αυτήν την «Ύβρη», δε θα αργήσει να έρθει με μια «στραβοτιμονιά», μέσα σε ένα γενικό κακό κλίμα: Οι πολίτες αυτής της χώρας θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Ένας διαφορετικός από αυτούς –ας τον ονομάσουμε Ξένο- που τους βοηθήσει να συνδεθούν ξανά συναισθηματικά με το Παρελθόν τους. Αυτό όμως δε θα κρατήσει για πολύ. Όταν η κατάσταση θα χειροτερέψει, θα συνεχίσει να καταστρέφει τη χώρα τους, και θα απορρίψει ολοκληρωτικά τον Ξένο, θεωρώντας τον υπαίτιο για τον επαπειλούμενο αφανισμό τους. Το θέμα της διάσωσής τους θα γίνει παγκόσμιο θέμα και ιδιοτελές θέαμα. Οι ίδιοι που έχουν τώρα δύο επιλογές ή να συνεχίσουν τη ζωή τους για να μην συνέβη τίποτα, ή, με οδηγό την παράδοση και την Ιστορία τους, να κάτσουν και να σκεφτούν που έκαναν λάθος και να αλλάξουν ρότα…

Αν στη θέση του ξωκλησιού βάλουμε την Ελλάδα, και στη θέση του ιερέα τους πνευματικούς και πολιτικούς ηγέτες της, η ιστορία του έργου αποκτά μια οδυνηρή διάσταση σε σχέση με την πραγματικότητα και είναι αυτή που θέλουμε να ξορκίσουμε με την αποψινή παράσταση.

Θέλω να ευχαριστήσω τη μαθήτρια μου, Πένυ Φυλακτάκη, που μου εμπιστεύτηκε το κείμενό της, όπως και όλους τους συντελεστές -ηθοποιούς και συνεργάτες- για την προσήλωσή τους στην κοινή προσπάθεια. Καλή μας παράσταση…
Βαγγέλης Οικονόμου

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενο*:Πένυ Φυλακτάκη

(*Πρωτότυπο έργο – ειδική συνεργασία με το «Θέατρο έξω από τα Τείχη»

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Οικονόμου

Σκηνικά-Κοστούμια: Χρύσα Μάντακα

Φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης

Μουσική επιμέλεια: Βαγγέλης Οικονόμου

Βοηθός σκηνοθέτη: Στεφανία Κώττα

Βοηθός Φωτιστής: Μαρία Μαντζιάρη

Εικαστικές συνθέσεις: Στέργιος Πρώιος

Κατασκευή σκηνικού: Παναγιώτης Κουτράκης, Στέργιος Πρώιος

Ηχογραφήσεις: Νίκος Γεωργάκης

Φωτογραφίες: Σοφία Ζωντανού – Παναγιώτης Κουτράκης

Χειρισμός κονσόλας (ήχος-φως):   Παναγιώτης Κουτράκης -Μαρία Μαντζιάρη

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ –ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Ιωάννα Καραθανάση (aRtiSTree)

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΘΕΑΤΡΟ «ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΙΧΗ»

Παίζουν οι ηθοποιοί (με σειρά εμφανίσεων):

Ξένος: Μπάμπης Τίγκας,
Νύφη: Ευανθία Βασιλειάδου, Ράνια Μιχαηλίδου (διπλή διανομή),
Γαμπρός: Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης,
Μαμά: Λίζα Μιμιλίδου, Έφη Μυλωνά (διπλή διανομή)
Ρούλης: Φώτης Αμαξόπουλος, Πάτερ: Γιάννης Λάμπης,
Πάτερ: Γιάννης Λάμπλης
: Λίζα
Μιμιλίδου. Στεφανία Κώττα

Info: Από 7 Οκτωβρίου, στο «Θέατρο Έξω από τα Τείχη», Πανεπιστημίου 2 – Ευαγγελίστρια.

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21:15

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Κανονικό 15€, Φοιτητικό και ομαδικό 10€

Η είσοδος για τους ανέργους, είναι ελεύθερη με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας, ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ: 2310-210308 και 6937234894

 

 «ΘΕΑΤΡΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΙΧΗ»

Το «Θέατρο Έξω από την Τείχη» ιδρύθηκε το 2005, με τη μορφή της κερδοσκοπικής εταιρείας, και λειτουργεί το δικό της ομώνυμο θέατρο στην οδό Πανεπιστημίου 2, στην περιοχή Ευαγγελίστριας.

Στις προθέσεις της ομάδας είναι η επιλογή θεατρικών κειμένων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, χωρίς απλουστεύσεις, λαϊκισμούς και χωρίς τεχνικούς διαχωρισμούς ανάμεσα στο ονομαστικό «ποιοτικό» ή «εμπορικό» θέατρο, όπως επίσης και η αναζήτηση ελληνικού ρεπερτορίου από αναγνωρισμένους συγγραφείς και από νέους δημιουργούς της. πόλη μας.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Η Πένυ Φυλακτάκη έχει ήδη μια δεκαετία που δραστηριοποιείται στη θεατρική σκηνή της Θεσσαλονίκης. (Έργα της έχουν ανέβει από την «Πειραματική Σκηνή» της Τέχνης, τον «Άδειο Χώρο» του Εθνικού Θεάτρου και έχει βραβευτεί το 2004 με το Γ’ Κρατικό Βραβείο Θεατρικού Έργου για Πρωτοεμφανιζόμενους Συγγραφείς με το έργο «Το έργο»). Είναι μέλος της ομάδας καλλιτεχνών «ΟΥΓΚΑ ΚΛΑΡΑ» και με αυτό το έργο σηματοδοτείται η έναρξη συνεργασίας του «Θέατρο Έξω από τα Τείχη», με άλλα θεατρικά σχήματα της πόλης της Θεσσαλονίκης. Στο ίδιο πνεύμα συνεργασίας είναι και η ανάθεση της σκηνοθεσίας στη Βαγγέλη Οικονόμου , συνιδρυτή του «Αβέρτο Θέατρο» , με συνεργάτες τη Χρύσα Μάντακα (καθηγήτρια στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ.)που έχει την ευθύνη των σκηνικών και τα κοστουμιών και το Στράτο Κουτράκη που γράφει τους φωτισμούς της παράστασης.

.

 

Leave A Comment