Τα “Μαθήματα Νεοελληνικής Ιστορίας” (Πένυς Φυλακτάκη) Θέατρο “Έξω από τα τείχη” συνεχίζονται…

Συνεχίζονται με επιτυχία για δεύτερο συνεχή μήνα οι παραστάσεις της κωμωδίας της Πένυς Φυλακτάκη «Μαθήματα Νεοελληνικής Ιστορίας», που παρουσιάζεται στο  θέατρο «Έξω από τα τείχη» (Πανεπιστημίου 2 στην Ευαγγελίστρια) σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Οικονόμου, σκηνικά –κοστούμια Χρύσας Μάντακα και φωτισμούς Στράτου Κουτράκη, κάθε Παρασκευή Σάββατο Κυριακή στις 9.15 μ.μ.  Έως τις 30 Δεκεμβρίου. Μια κωμωδία που καυτηριάζει και σατιρίζει εύστοχα και δηκτικά τα ήθη των νεοελλήνων. (Τηλέφωνα κρατήσεων: 2310-210308 και 6937234894)


ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

«Μαθήματα Νεοελληνικής Ιστορίας»…

Μια σύγχρονη, αιχμηρή κωμωδία καταστάσεων, με στοιχεία μαύρης κωμωδίας, που σατιρίζει τη νεοελληνική εξαλλοσύνη κι αυταρέσκεια, τη διαφθορά, το φοβικό σύνδρομο απέναντι στον ξένο, την εθνική μυθολογία που αγνοεί την Ιστορία.

Λίγα (μα πολύ λίγα) λόγια για το έργο

 

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη γενιά που ήταν ατυχώς τυχερή «να τα έχει όλα». Τα «Μαθήματα Νεοελληνικής Ιστορίας» γράφτηκαν στην πρώτη τους μορφή προ… κρίσης.  Όταν όλοι ήμασταν τόσο σίγουροι για το αύριο που τολμούσαμε να προσπερνούμε με ταχύτητα το παρόν και να αγνοούμε εντελώς το παρελθόν. Όταν πιστεύαμε και οι ίδιοι τα ψέματα που λέγαμε στους άλλους τόσο πολύ ώστε η γραμμή ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία ξεθώριαζε σιγά -σιγά.

Όταν μου προτάθηκε η συνεργασία με το θέατρο “Έξω από τα τείχη” το δούλεψα ξανά στη νέα του μορφή γιατί συνειδητοποίησα ότι το κείμενο αυτό θα μπορούσε να δώσει μια απάντηση στο γιατί και στο πώς γίνεται η κωμικοτραγική εμμονή στο περιττό και η απόλυτη τυφλότητα στο προφανές να μας έχει οδηγήσει στο… σήμερα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Βαγγέλη Οικονόμου και το θίασο του “Θεάτρου Έξω από τα Τείχη” που ανέλαβαν να δώσουν σάρκα και… σκηνή στο έργο μου.  Εύχομαι να βρούμε τη δύναμη να γελάσουμε -και όχι μόνο- με τους ήρωες και την κατάσταση τους και να πάρουμε όλοι μας «μαθήματα» από τα παθήματά τους…

                                                                                                                Πένυ Φυλακτάκη

 

Μια ιστορία (λίγο πολύ) γνωστή…

 

Υπάρχει μια χώρα που οι κάτοικοί της την έχουν εγκαταλείψει. Κανένας δεν την αγαπά, κανείς δεν τη φροντίζει, είναι έτοιμη να εξαφανισθεί από το χάρτη. Την Ιστορία και την παράδοσή της την έχουν λησμονήσει όλοι, ακόμα και οι πολιτικοί και πνευματικοί ηγέτες της, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η σχέση τους με την εξουσία. Η απάντηση –«Νέμεση», σε αυτήν την «Ύβρη», δε θα αργήσει να έρθει με αφορμή μια «στραβοτιμονιά», μέσα σε ένα γενικά κακό κλίμα: Οι πολίτες αυτής της χώρας θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Ένας διαφορετικός από αυτούς –ας τον ονομάσουμε Ξένο- θα τους βοηθήσει να συνδεθούν ξανά συναισθηματικά με το Παρελθόν τους. Αυτό όμως δε θα κρατήσει για πολύ. Όταν η κατάσταση θα χειροτερέψει, θα συνεχίσουν να καταστρέφουν τη χώρα τους, και θα απορρίψουν ολοκληρωτικά τον Ξένο, θεωρώντας τον υπαίτιο για τον επαπειλούμενο  αφανισμό τους. Το θέμα της διάσωσής τους θα γίνει ένα παγκόσμιο θέμα και ιδιοτελές θέαμα. Οι ίδιοι θα έχουν τώρα δυο επιλογές ή να συνεχίσουν τη ζωή τους σα να μη συνέβη τίποτα, ή, με οδηγό την παράδοση και την Ιστορία τους, να κάτσουν και να σκεφτούν που έκαναν λάθος και να αλλάξουν ρότα…

Αν στη θέση του ξωκλησιού βάλουμε την Ελλάδα, και στη θέση του ιερέα τους πνευματικούς και πολιτικούς ηγέτες της, η ιστορία του έργου αποκτά μια οδυνηρή διάσταση σε σχέση με την πραγματικότητα και είναι αυτή που θέλουμε να ξορκίσουμε με την αποψινή παράσταση.

Θέλω να ευχαριστήσω τη μαθήτρια μου, Πένυ Φυλακτάκη, που μου εμπιστεύθηκε το κείμενό της, όπως και όλους τους συντελεστές -ηθοποιούς και συνεργάτες- για την προσήλωσή τους στη κοινή προσπάθεια. Καλή μας παράσταση…
Βαγγέλης Οικονόμου

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ  ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενο*:Πένυ Φυλακτάκη

(*Πρωτότυπο έργο – ειδική συνεργασία με το «Θέατρο έξω από τα Τείχη»

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Οικονόμου

Σκηνικά-Κοστούμια: Χρύσα Μάντακα

Φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης

Μουσική επιμέλεια: Βαγγέλης Οικονόμου

Βοηθός σκηνοθέτη: Στεφανία Κώττα

Βοηθός Φωτιστή: Μαρία Μαντζιάρη

Εικαστικές συνθέσεις: Στέργιος Πρώιος

Κατασκευή σκηνικού: Παναγιώτης Κουτράκης, Στέργιος Πρώιος

Ηχογραφήσεις: Νίκος Γεωργάκης

Φωτογραφίες: Σοφία Ζωντανού – Παναγιώτης Κουτράκης

Χειρισμός κονσόλας (ήχος-φως):  Παναγιώτης Κουτράκης -Μαρία Μαντζιάρη

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ –ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Ιωάννα Καραθανάση  (aRtiSTree)

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΘΕΑΤΡΟ «ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΙΧΗ»

Παίζουν οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης):

Ξένος: Μπάμπης Τίγκας,
Νύφη: Ευανθία Βασιλειάδου, Ράνια Μιχαηλίδου (διπλή διανομή),
Γαμπρός: Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης,
Μαμά: Λίζα Μιμιλίδου, Έφη Μυλωνά (διπλή διανομή)
Ρούλης: Φώτης Αμαξόπουλος,
Πάτερ: Γιάννης Περδίκης
Φωνή τηλεπαρουσιάστριας: Λίλη Λαμπούδη,
Ρεπόρτερ: Στεφανία Κώττα

Info: Από 7 Οκτωβρίου, στο «Θέατρο Έξω από τα Τείχη», Πανεπιστημίου 2 – Ευαγγελίστρια.

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21:15

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Κανονικό 15€, Φοιτητικό και ομαδικό 10€

Η είσοδος για τους ανέργους, είναι ελεύθερη με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας, ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ: 2310-210308 και 6937234894

 

 «ΘΕΑΤΡΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΙΧΗ»

Το «Θέατρο Έξω από τα Τείχη» ιδρύθηκε το 2005, με τη μορφή μη κερδοσκοπικής εταιρείας, και λειτουργεί το δικό της ομώνυμο θέατρο στην οδό Πανεπιστημίου 2, στην περιοχή Ευαγγελίστριας.

Στις προθέσεις της ομάδας είναι η επιλογή θεατρικών κειμένων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, χωρίς απλουστεύσεις, λαϊκισμούς και χωρίς τεχνικούς διαχωρισμούς ανάμεσα στο ονομαζόμενο «ποιοτικό» ή «εμπορικό» θέατρο, όπως επίσης και η αναζήτηση ελληνικού ρεπερτορίου από αναγνωρισμένους συγγραφείς και από νέους δημιουργούς της πόλης μας.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Η Πένυ Φυλακτάκη έχει ήδη μια δεκαετία που δραστηριοποιείται στη θεατρική σκηνή της Θεσσαλονίκης. (Έργα της έχουν ανέβει από την «Πειραματική Σκηνή» της Τέχνης, τον «Άδειο Χώρο» του Εθνικού Θεάτρου και έχει βραβευτεί το 2004 με το Γ’ Κρατικό Βραβείο Θεατρικού Έργου για Πρωτοεμφανιζόμενους Συγγραφείς με το έργο της «Το Πρωτάθλημα»). Είναι μέλος της ομάδας καλλιτεχνών «ΟΥΓΚΑ ΚΛΑΡΑ» και με αυτό το έργο σηματοδοτείται η έναρξη μιας συνεργασίας του «Θέατρο Έξω από τα Τείχη», με άλλα θεατρικά σχήματα της πόλης της Θεσσαλονίκης. Στο ίδιο πνεύμα συνεργασίας είναι και η ανάθεση της σκηνοθεσίας στο Βαγγέλη Οικονόμου, συνιδρυτή του «Αβέρτο Θέατρο», με συνεργάτες τη Χρύσα Μάντακα (καθηγήτρια στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ.) που έχει την ευθύνη των σκηνικών και τα κοστουμιών και το Στράτο Κουτράκη που υπογράφει τους φωτισμούς της παράστασης.

.

 

Leave A Comment

Ημερολόγιο καταχωρήσεων

December 2011
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Επικοινωνία

Ε-mail: info@avertotheatro.gr ή avertotheatro@yahoo.gr
τηλέφωνα: 2310. 524006 κινητό: 6940.704900

Ο χώρος μας βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης επί της οδού ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ* 26, 4ος Όροφος, μεταξύ των οδών ΣΥΓΓΡΟΥ και ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΩΝ (στάση “Αντιγονιδών”).

δείτε και στον χάρτη...