“Θεατρικές Συναντήσεις 2011” Δήμου Καλαμαριάς

Στην Καλαμαριά στρέφεται και αυτόν τον Μάιο, όπως άλλωστε και τα τρία προηγούμενα χρόνια, το ενδιαφέρον του θεατρόφιλου κοινού της Θεσσαλονίκης με αφορμή τις “Θεατρικές Συναντήσεις” τις οποίες διοργανώσει για τέταρτη συνεχή χρονιά ο δήμος Καλαμαριάς δια της αντιδημαρχίας Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας στο Δημοτικό Θέατρο Μελίνα Μερκούρη (Μεταμορφώσεως 7-9, Καλαμαριά). Η φετινή διοργάνωση ξεκινά στις 3 Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 29 του ίδιου μήνα. Τηλέφωνο Θεάτρου: 2310 458 591.

Περιλαμβάνει συνολικά 22 θεατρικές παραστάσεις από τέσσερις διαφορετικούς αθηναϊκούς θιάσους.

Παράλληλα θα διοργανωθούν, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, συζητήσεις για κάθε θεατρικό έργο αλλά και γενικότερα για το θεατρικό γίγνεσθαι, οι οποίες θα διεξάγονται κάθε Τετάρτη μετά το πέρας της παράστασης.

Όλες οι παραστάσεις θα δοθούν στο θέατρο “Μελίνα Μερκούρη”, δυναμικότητας 290 θέσεων, το οποίο πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να δεχτεί και τις πιο απαιτητικές παραγωγές, με άρτια καταρτισμένο τεχνικό και διοικητικό στελεχιακό δυναμικό.

Οι τιμές των εισιτηρίων παραμένουν στα ίδια επίπεδα από το 2009 ενώ θεσπίζονται και ειδικές παραστάσεις για τις οποίες υπάρχει έκπτωση έως και 50% στην τιμή του εισιτηρίου. Η γενική είσοδος για κάθε παράσταση ορίζεται στα 20 ευρώ το κανονικό και στα 13 ευρώ το μειωμένο (για φοιτητές, πολύτεκνους, άνεργους, κ.ά.). Οι παραστάσεις που θα δίνονται κάθε Πέμπτη θα έχουν γενική είσοδο 10 ευρώ και επί πλέον για τις παραστάσεις της Τετάρτης η γενική είσοδος είναι 13€. Επίσης θα υπάρχει ενιαίο εισιτήριο για όλες τις παραστάσεις αξίας 40 ευρώ. Θα ισχύουν εισιτήρια Εργατικής Εστίας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των φετινών Θεατρικών Συναντήσεων έχει ως εξής:

1η παράσταση

3 – 8 Μαΐου 2011

«Το ντοκυμανταίρ»

από τη θεατρική ομάδα Ex animo
Κείμενα: ΕΧ ΑΝΙΜΟ

Σκηνοθεσία: Σέργιος Γκάκας

Σκηνικό-Κοστούμια: Έλενα Χριστούλη

Κατασκευή σκηνικού: Νίκος Μουντάκης

Κατασκευή κοστουμιών «Τα ρούχα του βασιλιά»

Τραγούδι Στάθης Δρογώσης

Φωτογραφίες Τάσος Βρεττός

Παίζουν

Παύλος Εμμανουηλίδης, Γιώργος Κρήτος, Ροζαμάλια Κυρίου, Κωνσταντίνα Λαδοπούλου και Ζήσης Ρούμπος.

Με δυο λόγια…

Έξι χρόνια μετά τη δημιουργία της ομάδας το 2005, μετά το «Sorry, sold out!», τις τρεις επιτυχημένες χρονιές με το «Νοσφεράτου Διδόντικους» και την περυσινή συνδημιουργία του «Τελεία GR» οι ΕΧ ΑΝΙΜΟ επιστρέφουν με την καινούργια κωμωδία τους, «Το Ντοκυμανταίρ».

Το “Ντοκυμανταίρ” είναι η ματιά των ΕΧ ΑΝΙΜΟ στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Ένα παιχνίδι, μια άλλη οπτική. Ένα ταξίδι σε έναν κόσμο δολοπλοκιών, εγκλημάτων, έρωτα, πάθους, προδοσίας, ανελέητων μαχών και εγκεφαλικής υπερδιέγερσης.

Με άπειρη δόση τρέλας και εξωφρενικού χιούμορ πέντε ερευνητές αναλύουν μια από τις πιο γνωστές ιστορίες της ανθρωπότητας, ψάχνοντας τις λύσεις των δυσκολότερων αινιγμάτων.

Το “Ντοκυμανταίρ” αναζητά την αλήθεια χρησιμοποιώντας εξελιγμένες ανακριτικές μεθόδους, κανόνες της παραφυσικής και της υπνογνωσίας, τεχνικές κλόουν, αφηγηματική μίμα, υποθετικούς συνδέσμους, αρχεία κρατικών υπηρεσιών, αρχαιολογικές σκαπάνες, παλαιούς χάρτες, κλεψύδρες ακριβείας, τη διαδραστική ψυχανάλυση, και φυσικά, τα πλέον σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας.

Πρεμιέρα: Τρίτη 3 Μαΐου, 9.15 μ.μ.

Παραστάσεις: Πέμπτη 5, Παρασκευή 6 και Σάββατο 7 Μαΐου στις 9.15 μ.μ. και επί πλέον: Τετάρτη 4 και Κυριακή 8 Μαΐου στις 8.00 μ.μ.

2η παράσταση

10 – 15 Μαΐου 2011

Τζόρνταν

των Άννα Ρέυνολντς και Μόιρα Μπουφίνι

Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης

Σκηνοθεσία: Νίκος Μαστοράκης

Βοηθός σκηνοθέτη: Νίκη Κακιρδάκη

Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Φωτογραφίες: Νίκος Βαρδακαστάνης

Στο ρόλο της Σίρλεϋ η Μαρίνα Ασλάνογλου

Με δυο λόγια…

Το “Τζόρνταν” είναι μια αληθινή ιστορία την οποία το κεντρικό πρόσωπο, η Σίρλεϋ, αποκάλυψε στην Άννα, την μια από τις δύο συγγραφείς, όταν οι δυο τους ήσαν συγκρατούμενες. Πρόκειται για ένα ντοκουμέντο, η πραγματική ιστορία μιας γυναίκας, της εικοσάχρονης Αγγλίδας Σίρλεϋ, που κακοποιημένη από τον σύντροφό της και πατέρα του γιου της Τζόρνταν, αποφασίζει να δώσει τέλος στη ζωή της αφού πρώτα αποχωριστεί το παιδί της…

Ένα συγκλονιστικό γεγονός του αστυνομικού, δικαστικού και κοινωνιολογικού ρεπορτάζ, η δολοφονία ενός βρέφους από την άγαμη μητέρα του, η καταδίκη της και εντέλει η αθώωσή της από τα βρετανικά δικαστήρια.

Το έργο είναι ο µονόλογος της υπόδικης µητέρας Σίρλεϋ Τζόουνς, η οποία διεκτραγωδεί τον μίζερο βίο της ως πόρνης αρχικά και αργότερα ως ερωτευµένης µε έναν άνδρα ο οποίος µετά την εγκυµοσύνη της την εγκαταλείπει, για να εμφανιστεί ξανά, µε νέα τώρα σύζυγο, διεκδικώντας την ανατροφή του παιδιού µε το επιχείρημα πως η Σίρλεϋ είναι ηθικά επιλήψιμη και ως εκ τούτου ακατάλληλη για να το μεγαλώσει.

Πρεμιέρα: Τρίτη 10 Μαΐου, 9.15 μ.μ.

Παραστάσεις: Πέμπτη 12, Παρασκευή 13 και Σάββατο 14 Μαΐου στις 9.15 μ.μ. και επί πλέον: Τετάρτη 11 και Κυριακή 15 Μαΐου στις 8.00 μ.μ.

3η παράσταση

18 – 22 Μαΐου 2011

Ορφανά του Ντέννις Κέλλυ

από το Θέατρο του Νέου κόσμου

Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Σκηνικά-κοστούμια: Μαργαρίτα Χατζηιωάννου

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος

Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Τζάθας

Παίζουν

Μαρία Κίτσου (Έλεν), Μιχάλης Οικονόμου (Ντάννυ), Όμηρος Πουλάκης (Λίαμ).

Με δυο λόγια…

Όπως επισημαίνει ο σκηνοθέτης η ιστορία θα μπορούσε να εκτυλίσσεται σε μια οποιαδήποτε γειτονιά μιας μεγαλούπολης όπως αυτή του Αγίου Παντελεήμονα στην Αθήνα. Μέσα από μια «οικογενειακή» ιστορία που ξετυλίγεται με στοιχεία θρίλερ, ξεπηδούν ένα πλήθος ερωτήματα: Τί σημαίνει να ζεις σε μια περιοχή όπου αισθάνεσαι ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να σου κάνουν κακό; Πόσο μας σκάβει ο φόβος και πού μπορεί να μας οδηγήσει; Τί είναι ο ρατσισμός και πότε χτυπάει την πόρτα μας;

Στα “Ορφανά”, ένα ζευγάρι καλοκαθισμένων αστών, η Έλεν και ο Ντάννυ, ζουν σε μια περιοχή μιας μεγαλούπολης που μαστίζεται από την εγκληματικότητα. Την ήρεμη και καλοβολεμένη ζωή τους θα διαταράξει ο Λίαμ, αδελφός της Έλεν που γεμάτος αίματα, σχεδόν εισβάλει στο δωμάτιο. Έλεν και Ντάννυ, βήμα το βήμα, αντιλαμβάνονται πως ο Λίαμ, ο οποίος κινείται στο κοινωνικό περιθώριο και είναι μπλεγμένος με εξτρεμιστικές ακροδεξιές ομάδες, ενέχεται σε υπόθεση αναίτιας και απρόκλητης κακοποίησης ενός μετανάστη. Όσο το κουβάρι ξετυλίγεται και η υπόθεση αποκαλύπτεται το ζευγάρι περνά σταδιακά από τη συγγενική αλληλεγγύη στη συγκάλυψη και στη συνενοχή. Έλεν και Λίαμ, είναι τα “Ορφανά”, που από μικρή ηλικία έχασαν τους γονείς τους και από τότε η Έλεν συμπαραστεκόταν στον Λίαμ, όπως το ίδιο προσπαθεί να κάνει και τώρα. Δεσμοί αίματος που μπαίνουν πάνω από τον νόμο ή ακόμη και την κοινή ηθική. Συνειρμοί που μένουν στο παρασκήνιο, για να αφήσουν να εκτυλιχθεί μπροστά μας το επίκαιρο δράμα της ρατσιστικής βίας και της ξενοφοβίας.

Πρεμιέρα: Τετάρτη 18 Μαΐου, 8.00 μ.μ.

Παραστάσεις: Πέμπτη 19, Παρασκευή 20 και Σάββατο 21 Μαΐου στις 9.15 μ.μ. και Κυριακή 22 Μαΐου στις 8.00 μ.μ.

4η παράσταση

25 – 29 Μαΐου 2011

Δεν πληρώνω… δεν πληρώνω τίποτα! του Ντάριο Φο

από το Θέατρο Άλφα Ληναίος – Φωτίου

Απόδοση – Σκηνοθεσία Στέφανος Ληναίος

Σκηνικά: Μάριος Ζαφείρης

Μουσική επιμέλεια: Κυριακή Μαργαρίτη

Παίζουν

Στέφανος Ληναίος (Τζιοβάνι), Έλλη Φωτίου (Ρόζα), Τρύφων Παπουτσής (αστυνόμος α’ & β’), Θοδωρής Προκοπίου (Πεπίτο & πατέρας), Μαρία Βλάχου (Μαρία) και Θανάσης Μπριάνας (Λουίτζι).

Με δυο λόγια…

Οι γυναίκες στο Μιλάνο αποφασίζουν να μην πληρώνουν τις αυξημένες τιμές των προϊόντων εξακολουθώντας να αγοράζουν σύμφωνα με τις παλιές τιμές. Επεμβαίνει η αστυνομία και η ιστορία εξελίσσεται σε χάος. Οι γυναίκες αρνούνται εντελώς να πληρώσουν και αρπάζουν πακέτα με τρόφιμα, κονσέρβες κι ό,τι άλλο βρίσκουν. Άλλες πάλι φτάνουν σε σημείο να τα κρύβουν κάτω από το φόρεμά τους παριστάνοντας τις έγκυες. Αρχίζει ένας κύκλος απίθανων παρεξηγήσεων και ιλαροτραγικών επεισοδίων με αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν και οι άντρες στο Μιλάνο ζητώντας χαμηλότερες τιμές. Και τελικά το πετυχαίνουν.
Όταν το έργο πρωτοπαίχτηκε το 1977 στο Μιλάνο κάποιες γυναίκες της πόλης μιμούμενες τις ηρωίδες αρνήθηκαν να πληρώσουν τις καθημερινές αυξήσεις των καταστηματαρχών. Τότε κάποιοι «εύθικτοι» έμποροι πήγανε τον Ντάριο Φο στα δικαστήρια κατηγορώντας τον ότι ξεσήκωνε σε ανταρσία τους πελάτες τους!
Στη σημερινή οικονομική και κοινωνική συγκυρία το «Δεν πληρώνω… δεν πληρώνω» έχει γίνει στάση ζωής, εμπνέοντας ένα αυθόρμητο κίνημα συμπολιτών μας το οποίο εκφράζεται μέσα από την ανυπακοή και τη δράση.

Πρεμιέρα: Τετάρτη 25 Μαΐου, 8.00 μ.μ.

Παραστάσεις: Πέμπτη 26, Παρασκευή 27 και Σάββατο 28 Μαΐου στις 9.15 μ.μ. και επί πλέον Κυριακή 29 Μαΐου στις 8.00 μ.μ.

 

Leave A Comment

Ημερολόγιο καταχωρήσεων

May 2011
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Επικοινωνία

Ε-mail: info@avertotheatro.gr ή avertotheatro@yahoo.gr
τηλέφωνα: 2310. 524006 κινητό: 6940.704900

Ο χώρος μας βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης επί της οδού ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ* 26, 4ος Όροφος, μεταξύ των οδών ΣΥΓΓΡΟΥ και ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΩΝ (στάση “Αντιγονιδών”).

δείτε και στον χάρτη...