Προ-ΤΑΣΕΙΣ 2011, εργοτάξιο θεατρικών αναζητήσεων (Θέατρο Αμαλία)

Από τις 6 Απριλίου ως τις 15 Μαΐου θα γίνουν φέτος οι «Προτάσεις -2011», που οργανώνει για τέταρτη χρονιά η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» στο θέατρο «Αμαλία» της Θεσσαλονίκης (Αμαλίας 71 & Παρασκευοπούλου) με τη συμμετοχή εννέα θεατρικών σχημάτων. Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 9 μ.μ. εκτός από τις Κυριακές 17/4 (7 μ.μ.) και 15/5 (8 μ.μ.) Πληροφορίες –προπώληση: 2310.821483.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ


ΑΠΡΙΛΙΟΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 6/4 & ΠΕΜΠΤΗ 7/4

“Παραλογές ή Μικρές καθημερινές τραγωδίες”

Εταιρεία Θεάτρου SFORARIS

Ιστορίες καθημερινών ανθρώπων που δεν χώρεσαν στα όρια της φαινομενικά τακτοποιημένης ζωής τους και την ανέτρεψαν με θόρυβο. Μια παράσταση για τη λανθάνουσα βία του μικρόκοσμου της οικογένειας και την απρόβλεπτη συμπεριφορά των «ανθρώπων της διπλανής πόρτας», η οποία παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Φεστιβάλ Αθηνών 2010. Το έργο είναι μια σύνθεση τεσσάρων δημοτικών τραγουδιών (Της σκοτωμένης, Η μάνα η φόνισσα, Τα αγαπημένα αδέλφια και η κακιά γυναίκα, Η γυναίκα βοσκός) και στίχων από ποιήματα του Τάσου Λειβαδίτη.

Διανομή

Παίζουν: Κίκα Γεωργίου, Άννα Ελεφάντη, Χριστίνα Μαξούρη, Αναστασία Μποζοπούλου, Βασιλική Σαραντοπούλου.

Συντελεστές

Δραματουργκή  επεξεργασία: Γιάννης Καλαβριανός

Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός

Σκηνικά-Κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα -Ράνια Υφαντίδου

Χορογραφία: Ξένια Θεμελή

Τραγούδια: Γιώργος Γλάστρας

Video: Κατερίνα Αποστολίδου

Μουσική διδασκαλία: Κίκα Γεωργίου

Φωτογραφίες: Χρήστος Αγγελόπουλος – Εύη Φυλακτού -Κατερίνα Καμπίτη

Η παράσταση

Η παράσταση δημιουργείται κάθε φορά για τον συγκεκριμένο χώρο όπου πρόκειται να παρουσιαστεί, χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα αρχιτεκτονικά ή σκηνικά συστατικά του. Έχουν γίνει πέντε διαφορετικές εκδοχές της. Η πρώτη, το καλοκαίρι του 2009, σε μη θεατρικούς χώρους ανά την Ελλάδα. Η δεύτερη την άνοιξη του 2010 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη). Η τρίτη το καλοκαίρι του 2010 στο Φεστιβάλ Αθηνών (Πειραιώς 260, Γκαράζ Δ) και η τέταρτη τον χειμώνα 2010-2011, στον πολυχώρο Bios, στην Αθήνα. Η παρούσα είναι η πέμπτη εκδοχή.

Η ηθοποιός της παράστασης Χριστίνα Μαξούρη, για τη συμμετοχή της στις Παραλογές ή Μικρές καθημερινές τραγωδίες, κέρδισε μία υποψηφιότητα για το φετινό βραβείο ‘Μελίνα Μερκούρη’ καλύτερης νέας ηθοποιού.

Sforaris

Ιδρύθηκε το 2005 στην Αθήνα, από πέντε απόφοιτους του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Διευθύνεται από τον Γιάννη Καλαβριανό. Έχει παρουσιάσει τις εξής παραγωγές: Εγώ είμαι το Θείο Βρέφος! (Θέατρο του Νέου Κόσμου, 2007), Οι Πρακτόρισσες (Θέατρο του Ήλιου, 2009), Παραλογές ή Μικρές καθημερινές τραγωδίες (Φεστιβάλ Αθηνών, 2010), Πάσχα (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, 2010).

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8/4 & ΣΑΒΒΑΤΟ 9/4

“Ο γλάρος” Άντον Τσέχωφ

Εταιρεία Θεάτρου PEQUOD

Ένα έργο για την τέχνη, τον έρωτα, την οικογένεια, την αγάπη και την έλλειψή της, τα μεγάλα όνειρα της νεότητας και την πραγματικότητα της ενηλικίωσης. Η παράσταση, βασισμένη στο γεγονός ότι στο ίδιο το έργο υπάρχει θέατρο μέσα στο θέατρο, τοποθετεί τη σκηνική δράση σ’ έναν ενιαίο χώρο, καταργώντας έτσι την απόσταση ανάμεσα σε ηθοποιούς και θεατές. Η χρήση εξάλλου του πραγματικού χώρου ως σκηνικού, ενισχύει την αίσθηση ότι δεν βρισκόμαστε σ’ ένα φανταστικό «αλλού», αλλά ότι όλα συμβαίνουν εδώ και τώρα.

Διανομή

Παίζουν: Γιώργος Αγγελόπουλος, Άρης Αρμαγανίδης, Δημήτρης Γεωργαλάς, Βάσω Καβαλιεράτου, Γιάννης Κλίνης, Μιχάλης Μαθιουδάκης, Αγγελική Μαρίνου, Νικολίτσα Ντρίζη, Αγγελική Παπαθεμελή, Κώστας Παπακωνσταντίνου.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ξανθόπουλος

Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου

Σκηνογραφική επιμέλεια: Νίκος Κόνιαρης

Ενδυματολογική επιμέλεια: Νίκος Κόνιαρης

Κινησιολογική επιμέλεια: Βάσω Γιαννακοπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Αγγελική Μαρίνου

Pequod (Πίκουοντ)

Ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2009 από τους ηθοποιούς Δημήτρη Ξανθόπουλο και Αγγελική Παπαθεμελή, με τη σύμπραξη του συγγραφέα Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη. Βρήκε το όνομά της στο θρυλικό σκαρί του Μόμπι Ντικ του Χέρμαν Μέλβιλ.

ΔΕΥΤΕΡΑ 11/4 & ΤΡΙΤΗ 12/4

“Μην παίζεις με τα χώματα” Στέλλα Βλαχογιάννη

Ομάδα GAFF

Μην παίζεις με τα χώματα! Δε με λυπάσαι; Με φάγαν τα πλυντήρια. Αλήθεια, τι ψάχνουμε, από παιδιά ακόμη, να βρούμε στο χώμα; Το παρελθόν μας ή το μέλλον μας; Τους απόντες ή τον χαμένο εαυτό μας; Ένα παιδί που θα λερωθεί πολύ παίζοντας με το χώμα, κερδίζει την αθωότητά του ως ενήλικας; Μια απάντηση ―από τις πολλές― στα ερωτήματα αυτά επιχειρεί να δώσει το έργο, που πραγματεύεται την απώλεια με σαρκασμό, χιούμορ και συγκίνηση.

Διανομή

Παίζουν: Θεοδώρα Σιάρκου, Ειρήνη Μουρελάτου, Σοφία Καραγιάννη.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Σοφία Καραγιάννη -Υρώ Μιχαλακάκου

Σκηνικά: Νίκος Τσιάμης

Κοστούμια: Αγγελική Καραμούτσου

Μουσική: Θέμης Καραμουρατίδης

Κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Gaff

Ιδρύθηκε το 2010 στην Αθήνα. Διευθύνεται από τη Σοφία Καραγιάννη. Το Μην παίζεις με τα χώματα είναι η πρώτη τους παραγωγή. Πρώτη παράσταση: 10 Μαρτίου 2010, Θέατρο Βασιλάκου. Οι παραστάσεις συνεχίστηκαν φέτος στο Studio Μαυρομιχάλη.

ΠΕΜΠΤΗ 14/4 & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/4

“Το μόνον της ζωής του ταξείδιον” Γεώργιος Βιζυηνός

Εταιρεία Πολιτισμού ANAGNOSIS

Πρόκειται για το ταξίδι που έκανε ο ίδιος ο συγγραφέας το 1861 στην ηλικία των δέκα χρόνων, πηγαίνοντας στην Κωνσταντινούπολη παραγιός σ’ έναν σκληρό και τυραννικό ράφτη. Οι φόβοι και οι προσδοκίες του, η φαντασία του μικρού παιδιού, όταν μαθαίνει την ύστατη επιθυμία του παππού του, να ταξιδέψει μέσα στη νύχτα, πάνω σ’ ένα άλογο, για να του κλείσει τα μάτια, ενορχηστρώνονται με ποίηση, ρεαλισμό και στοχασμό, σ’ αυτό το αριστούργημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Διανομή

Παίζουν (διπλή διανομή): Μαρίνα Αργυρίδου, Γιώργος Νικολόπουλος.

Και οι μουσικοί: Όλγα Αρτικοπούλου (βιολοντσέλο), Αλέξανδρος Αβδελιώδης (πιάνο).

Συντελεστές

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης

Καλλιτεχνική σύμβουλος: Μπουμπουλίνα Νικάκη

Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης

Διδασκαλία λόγου: Δήμος Αβδελιώδης

Διδασκαλία κίνησης: Δήμος Αβδελιώδης

Σκηνική όψις: Δήμος Αβδελιώδης

Απόσπασμα από σημείωμα του σκηνοθέτη

«Μόνο αν υποθέσει κανείς την απουσία του Βιζυηνού ως διηγηματογράφου από τα ελληνικά γράμματα, θα μπορούσε ίσως να κατανοήσει πληρέστερα την ιδιαίτερη σημασία της ύπαρξής του. Θα έμοιαζε πιθανόν σαν να έλειπε ο Καβάφης από την ποίηση ή, πιο σημερινά, ο Χατζιδάκις από τη μουσική. Ποιο άραγε θα ήταν το έλλειμμα από αυτές τις παρουσίες και τι είναι αυτό που τις συνδέει;»  Δήμος Αβδελιώδης

Anagnosis

Ιδρύθηκε από τον Δήμο Αβδελιώδη το 2010, με στόχο την ανάδειξη της γνησιότητας και της οικουμενικότητας ορισμένων στοιχείων του ελληνικού πολιτισμού, μέσα από μια σύγχρονη ματιά και προσέγγιση. Άλλες παραστάσεις που παίζονται αυτόν τον καιρό: Ιχνευτές του Ευριπίδη, Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος δράκος. Το κείμενο του Βιζυηνού ανεβάστηκε τον Οκτώβριο του 2010 στην Αθήνα, στο θέατρο «Άρτι», και στη συνέχεια στο «Στούντιο Λήδρα», όπου συνεχίζονται ακόμη οι παραστάσεις.

ΣΑΒΒΑΤΟ 16/4 & ΚΥΡΙΑΚΗ 17/4

“Μαράν Αθά” Θωμάς Ψύρρας

Θέατρο ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ

Η αναγνώριση του εαυτού μας μέσα από την αναγνώριση του άλλου και τα όρια της προσωπικής μας βούλησης και ευθύνης είναι τα μοτίβα της παράστασης, η οποία βασίζεται σε ένα σπουδαίο σύγχρονο ελληνικό κείμενο. Η ιδιότυπη γλώσσα του συγγραφέα είναι μια αρμονική μίξη της θεσσαλικής ντοπιολαλιάς με τον αφομοιωμένο λόγο του Παπαδιαμάντη και του Βιζυηνού. Το αποτέλεσμα είναι ένας ρυθμικός «γλυκύς» και «εύηχος» λόγος.

Διανομή

Παίζει η Γιασεμί Κηλαηδόνη.

Συντελεστές

Διασκευή -Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης

Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης

Σκηνικά -Κοστούμια: Μαρία Πασσαλή

Απόσπασμα από σημείωμα του συγγραφέα

«Είμαστε έμπλεοι από το ‘ανεκπλήρωτο’. Αυτό που επιθυμούμε και δεν το πράξαμε. Αυτό που ονομάζουμε ‘σπαταλημένη ζωή’, ή αλλιώς το λέμε, αφελώς, ‘μοίρα’. Τελικά δεν είναι παρά μια εκ των υστέρων αφήγηση. Μια ‘κατασκευασμένη’ αφήγηση. Ελπίζω να εννοείτε όσα εννοώ…»  Θωμάς Ψύρρας

Μεταξουργείο

Ιδρύθηκε από το 1999 από την Άννα Βαγενά και τον Λουκιανό Κηλαηδόνη. Έχει ανεβάσει ως τώρα δεκαεννέα έργα. Πρώτη παράσταση του Μαράν Αθά: 11 Οκτωβρίου 2009. Φέτος οι παραστάσεις συνεχίζονται για δεύτερη χρονιά.

ΜΑΪΟΣ

ΤΡΙΤΗ 3/5 & ΤΕΤΑΡΤΗ 4/5

“Το όνομά μου είναι Rachel Corrie

Εταιρεία Θεάτρου FAMILIA

Μια αληθινή ιστορία. Ένα θέατρο ντοκουμέντο που «μιλάει» την αλήθεια. Η 23χρονη αμερικανοεβραία ακτιβίστρια Rachel Corrie βρήκε το θάρρος να περάσει στην απέναντι όχθη και να δει την αλήθεια της άλλης πλευράς με τα δικά της μάτια… Την αλήθεια του παλαιστινιακού λαού που εδώ και 60 χρόνια βρίσκεται σε απόγνωση… Και συνάντησε τον θάνατο… Ήταν ηρωίδα; Ήταν τρελή; Το έργο είναι βασισμένο στα ημερολόγια και τα e-mails της Rachel Corrie που επιμελήθηκαν οι Alan Rickman και Katharine Viner.

Διανομή

Παίζουν: Δήμητρα Σύρου, Μάρω Αγρί

Συντελεστές

Μετάφραση: Νάνσυ Τρικκαλίτη

Σκηνοθεσία: Μάνια Παπαδημητρίου

Σκηνικά: Άρτεμις Θεοδωρίδη

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Video: Αγγέλα Δεσποτίδου

Κινησιολογική επιμέλεια: Πάρης Μαντόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Μάρω Αγρίτη

Φωτογραφίες: Θάνος Χόνδρος

Το έργο

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στο Royal Court Theatre του Λονδίνου το 2005, σε σκηνοθεσία του Alan Rickman, όπου και σημείωσε τεράστια επιτυχία, αποσπώντας το βραβείο «London Theatergoers’ Choice Award» για την «Καλύτερη Θεατρική Παράσταση», «Καλύτερη Σκηνοθεσία» και «Καλύτερη Σόλο Ερμηνεία» για την ηθοποιό Megan Dodds. Παίχτηκε  έκτοτε σε πολλά θέατρα της Αγγλίας  και σε όλο τον κόσμο, ενώ ενώ αξιοσημείωτη παραμένει η ακύρωση ―για το φόβο πολιτικών αντιποίνων― προγραμματισμένων παραστάσεων στη Νέα Υόρκη. Το 2007 ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε παραγωγή της Brokenchair Company, στο θέατρο Φούρνος.

Familia

Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, στην Αθήνα, τον Ιανουάριο του 2010, ως συμπαραγωγή της εταιρείας Familia, του Θεάτρου του Νέου Κόσμου και της Μάνιας Παπαδημητρίου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6/5 & ΣΑΒΒΑΤΟ 7/5

“Αγαπητέ μπαμπά” Milena Bogavac

Ομάδα ΠΑΠΑΛΑΝΓΚΙ

Ένα δεκαπεντάχρονο κορίτσι, η Μάλι, μεγαλώνει στους δρόμους του μεταπολεμικού Βελιγραδίου, στέλνοντας ταχυδρομικές κάρτες σε έναν απόντα πατέρα. Δίπλα της η μητέρα της, ανίκανη να ξαναβρεί τον εαυτό της, ο αδελφός της ο Φίλιπ, βαποράκι, και κυρίως ο Μπάνε, ο έφηβος “κολλητός” της, συνένοχος στα μικροαδικήματα αλλά και στα όνειρα. Μια σκληρή ιστορία για ανθρώπους που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον κόσμο που γκρεμίζεται γύρω τους. Ένα έργο γραμμένο σε ωμή γλώσσα, για αυτά που είναι δίπλα μας και δεν θέλουμε να τα δούμε. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο μιας νέας βραβευμένης συγγραφέως, σε μια ονειρική, γρήγορη και νεανική παράσταση.

Διανομή

Παίζουν: Πέτρος Βερβερής, Άννα Ευθυμίου, Ζωή Κυριακίδου, Βασίλης Λιάκος, Αγγελική Μιχαλοπούλου, Χρήστος Τανταλάκης, Λιάνα Ταουσιάνη.

Συντελεστές

Μετάφραση: Τάσος Αγγελόπουλος

Σκηνοθεσία: Τάσος Αγγελόπουλος

Σκηνικά-Κοστούμια: Αντρέας Παρασκευόπουλος

Κίνηση: Κωνσταντίνος Κατσαμάκης

Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Video: Κώστας Παυλίδης

Βοηθός σκηνογράφου: Αντώνης Αντωνίου

Φωτογραφίες: Γιάννης Σκαρλάτος

Οργάνωση παραγωγής: Φαίη Πανουσοπούλου -Ιφιγένεια Μπουφίδου

Η συγγραφέας

Η συγγραφέας Milena Bogavacν γεννήθηκε στο Βελιγράδι το 1982 και αποφοίτησε από το Τμήμα Δραματουργίας της Σχολής Παραστατικών Τεχνών της Σερβίας. Είναι ιδρυτικό μέλος του Drama Mental Studio όπου εργάζεται ως δραματουργός, ποιήτρια και σκηνοθέτης. Έργα της (μεταξύ των οποίων τα North Face, Crvena και Fake Porno) έχουν παιχτεί στο Εθνικό Θέατρο της Σερβίας και σε άλλα θέατρα της χώρας της, αλλά και του εξωτερικού (Εθνικό Θέατρο του Όσλο, Biennale στο Wisbaden Γερμανίας κ.α.) και έχουν μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες. Το Αγαπητέ μπαμπά γράφτηκε το 2003 στο Βελιγράδι και κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Καλύτερου Σύγχρονου Έργου. Εκτός από τη Σερβία, παρουσιάστηκε στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Παπαλάνγκι

Η θεατρική ομάδα ιδρύθηκε το 2010 στην Αθήνα. Απαρτίζεται από αποφοίτους του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και της Δραματικής Σχολής του Κ.Θ.Β.Ε., με συντονιστή τον Τάσο Αγγελόπουλο. Πρώτη παράσταση του έργου: Θέατρο «Φούρνος», 19 Ιανουαρίου 2011.

ΔΕΥΤΕΡΑ 9/5 & ΤΡΙΤΗ 10/5

“Δεύτερη γέννα” Θεόδωρος Γρηγοριάδης

ΔΗΠΕΘΕ Σερρών

Η «Δεύτερη γέννα» είναι ένας θεατρικός μονόλογος που στηρίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Θεόδωρου Γρηγοριάδη (εκδόσεις Πατάκη). Πρόκειται για μια συγκινητική γυναικεία αφήγηση, που αναβλύζει βαθιά από την ψυχή μιας τραυματισμένης μάνας και μιας παραιτημένης γυναίκας. Είναι η εξομολόγηση της Ρένας, μια νέας γυναίκας από την Καβάλα, πηγαίνει για ένα τριήμερο στην Αθήνα, να γιορτάσει τα γενέθλια της φοιτήτριας κόρης της. Εγκλωβισμένη στο στοιχειωμένο διαμέρισμα και στα προσωπικά της αδιέξοδα, φτάνει η στιγμή να λυτρωθεί από τους φόβους της, να ανασυντάξει το παρελθόν της, να πάψει να ζει μέσα σε ένα ψέμα. Η Ρένα για τρεις μέρες θυμάται βασικά περιστατικά από τη ζωή της και της κόρης της και μέσα από όλα προσπαθεί τελικά να ξεπεράσει το πένθος της. Μια πυκνή ιστορία που εμπεριέχει τα βασικά συστατικά της ζωής και της λογοτεχνίας: τη γέννηση, τον έρωτα και τον θάνατο.

Διανομή

Παίζει η Φιλαρέτη Κομνηνού.

Στο βίντεο εμφανίζεται η Αναστασία Χατζάρ.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης

Σκηνικά -Κοστούμια: Ελένη Στρούλια

Βοηθός σκηνοθέτη: Δέσποινα Μέγγουλη -Σοφία Βέργου

«Η μάνα, ως πρωτοπρόσωπη αφηγήτρια, φτιάχτηκε μέσα από εικόνες και αληθινά στιγμιότυπα γυναικών που γνώρισα ή παρατηρούσα. Επρόκειτο για ένα πυκνό κείμενο, μια εξομολόγηση, μια «δεύτερη γέννα», αναπαράσταση και δρώμενο μαζί. Ο σκηνοθέτης Θοδωρής Γκόνης αναδεικνύει τη θεατρικότητα του κειμένου, ισορροπώντας ανάμεσα στον ρεαλισμό της δράσης και τις παλινδρομικές αφηγήσεις της ηρωίδας. Η Φιλαρέτη Κομνηνού αποδεικνύει ότι είναι μια πολύτροπη ερμηνεύτρια: επί μία ώρα υποδύεται διαφορετικές φωνές και εποχές της ηρωίδας,  διαφορετικούς ψυχισμούς, ένα θαυμαστό ρεσιτάλ, συγκινητικό και λυτρωτικό συνάμα για τον θεατή.  Κι εγώ αισθάνομαι ευτυχής που για πρώτη φορά βλέπω ένα γραπτό μου να ζωντανεύει τόσο πειστικά που μοιάζει να το έχω γράψει έχοντας δει πρώτα την παράσταση.»        Θεόδωρος Γρηγοριάδης

ΔΗΠΕΘΕ Σερρών

Η Δεύτερη γέννα παρουσιάστηκε αρχικά με τη μορφή αναλογίου στο Φεστιβάλ Φιλίππων-Καβάλας, το καλοκαίρι του 2009. Η θεατρική παράσταση ανεβάστηκε από το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών στις 27 Ιανουαρίου 2011, στο Δημοτικό Θέατρο «Αστέρια».

ΣΑΒΒΑΤΟ 14/5 & ΚΥΡΙΑΚΗ 15/5

“Eyes in the Color of the Rain”

Ομάδα Χορού ROOTLESSROOT

Σε τι βαθμό, άραγε, μπορεί ο άνθρωπος ν΄ αντιληφθεί την προσωρινότητα της ύπαρξής του; Σ’ αυτήν την ερώτηση επιχειρεί ν΄ απαντήσει η νέα παράσταση των RootlessRoot. Με πηγές έμπνευσης το ποίημα του Ουΐλλιαμ Μπλέηκ Νύχτα και κομμάτια από την Αποκάλυψη του Ιωάννη, το έργο είναι μια φρενήρης και επώδυνη σύγκρουση ανάμεσα στη φυσική ύλη και την ψυχή. Είναι μια παράσταση στην οποία η φυσική δομή καταρρέει, κατόπιν ανασυγκροτείται και καταστρέφεται ξανά, αποκαλύπτοντας τη ζωή που είναι φυλακισμένη μέσα της.

Διανομή

Ερμηνεία: Λίντα Καπετανέα, Jozef Fruček, Γιώργος Φριντζήλας.

Συντελεστές

Σύλληψη –Χορογραφία: Λίντα Καπετανέα -Jozef Fruček

Δραματουργία: Hildegard De Vuyst

Μουσική: Βασίλης Μαντζούκης

Σκηνικά: RootlessRoot -Βασίλης Μαντζούκης

Κοστούμια: Άγγελος Μέντης

Φωτισμοί: Jukka Huitila

Βοηθός σκηνογράφου: Ηλιάνα Σκουλάκη

Απόσπασμα από σημείωμα της ομάδας

«Στην πραγματικότητα, θέλουμε να γίνουμε γλύπτες ενός υλικού συναισθημάτων και ιδεών. Ορισμένα πράγματα, σίγουρα, δεν θα γίνουν ποτέ κατανοητά. Ωστόσο, αν συνεχίσουμε να αναρωτιόμαστε, αν συνεχίσουμε να αμφιβάλλουμε για όσα νομίζουμε πως ήδη γνωρίζουμε, χωρίς να γίνουμε δογματικοί και προκατειλημμένοι, κι επίσης αν είμαστε τυχεροί, ίσως δείτε φευγαλέα κάτι από αυτό που θέλουμε να πούμε. Επιτρέψτε στο ωμό και τραχύ ύφος μας να ξεδιπλωθεί μπροστά σας. Θα σας προσφέρουμε εικόνες που προκαλούν πόνο και σύγχιση, εικόνες που ίσως δύσκολα αποκαλύψουν το νόημά τους»

RootlessRoot

Η ομάδα RootlessRoot (Ρίζα-χωρίς-ρίζα) δημιουργήθηκε από τη Λίντα Καπετανέα και τον Jozef Fruček το 2006 στην Αθήνα. Έχουν δώσει παραστάσεις σε όλη την Ευρώπη και έχουν βαβευτεί στο Fringe Festival του Εδιμβούργου. Πήραν μέρος στις Προτάσεις-2010 με την παράσταση UNA (Unknown Negative Activity). Η παράσταση Eyes in the Color of the Rain είναι συμπαραγωγή με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, όπου και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, στις 11 Φεβρουαρίου του 2011.

ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 9 μ.μ. εκτός από τις Κυριακές 17/4 (7 μ.μ.) και 15/5 (8 μ.μ.)

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 15 € & 10 € / ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: 2310.821483

Leave A Comment

Ημερολόγιο καταχωρήσεων

April 2011
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Επικοινωνία

Ε-mail: info@avertotheatro.gr ή avertotheatro@yahoo.gr
τηλέφωνα: 2310. 524006 κινητό: 6940.704900

Ο χώρος μας βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης επί της οδού ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ* 26, 4ος Όροφος, μεταξύ των οδών ΣΥΓΓΡΟΥ και ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΩΝ (στάση “Αντιγονιδών”).

δείτε και στον χάρτη...