“Η δολοφονία της οδού Αποντάκα” Θεατρική Ομάδα ρίSκο (πρωην Στρατόπεδο Κόδρα)

Η Θεατρική Ομάδα “ρίSκο” παρουσιάζει τη “Δολοφονία της οδού Αποντάκα”, μια δουλειά πάνω στη “Νύχτα των δολοφόνων” του Χοσέ Τριάνα, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Οικονόμου, στο studio Κοιτώνες (Γ’ κτίριο) στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα, στην Καλαμαριά (τέρμα της οδού Σοφούλη), από το Σάββατο 5/2 και κάθε Παρασκευή, Σάββατο 21.00 και Κυριακή 20.00, μέχρι και 27 Φεβρουαρίου. (Γενική είσοδος: 10 € // τηλ. κρατήσεων: 6909-992163)

Ένας άστεγος θίασος, πέντε νέων ηθοποιών στην προσπάθειά τους να ανεβάσουν το θεατρικό έργο “Η νύχτα των δολοφόνων” του Χοσέ Τριάνα, βρίσκουν έναν υπόγειο “εγκαταλελειμμένο” χώρο και το χρησιμοποιούν για τις τελευταίες πριν την παράσταση πρόβες τους.

Χωρίς δικά τους σκηνικά, κοστούμια και φροντιστήριο, προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν, αυτοσχεδιαστικά, ό,τι βρίσκουν μέσα σ’ αυτόν το χώρο.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ως θίασος, τα διαφορετικά τους κίνητρα, καθώς και το ίδιο το κείμενο έχουν ως αποτέλεσμα να αναπτύσσονται συγκρούσεις μεταξύ τους, οι οποίες θέτουν ανά πάσα στιγμή σε κίνδυνο την ύπαρξη της ίδιας της πρόβας -παράστασης.

Η υπόθεση του έργου που ετοιμάζουν, αφορά σε τρία ενήλικα άτομα τα οποία είναι “παγιδευμένα” στο υπόγειο του πατρικού τους σπιτιού. Εκεί, μέσα σε ένα περιβάλλον γεμάτο προσωπικές μνήμες, οδηγούνται σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι, με διάσταση ψυχοδράματος για τους τρεις “χαρακτήρες” του κειμένου, αλλά και για τους ηθοποιούς του θιάσου που τους υπερασπίζονται. Το θέμα του: «Η δολοφονία των γονιών».

“Η δολοφονία της οδού Αποντάκα”
μια δουλειά στο θεατρικό έργο: “Η νύχτα των δολοφόνων” του Χοσέ Τριάνα

 

Μετάφραση -προσαρμογή -σκηνοθεσία: Βαγγέλης Οικονόμου
Σκηνικά –Κοστούμια -Μουσική επιμέλεια:
Θ.Ο. “ρίSκο”
Φωτισμοί:
Στράτος Κουτράκης

ΔΙΑΝΟΜΗ

ΛΑΛΟ: Γιώργος Σαββίδης –Χρήστος Μαυρίδης
ΚΟΥΚΑ:
Νάντια Ρωμανίδου –Λίλη Λαμπούδη
ΜΠΕΜΠΑ: Έφη Δραμαλή

 

Βοηθός σκηνοθέτη: Φανή Αραμπατζίδου
Βοηθός φωτιστή: Έλενα Κώτση
Χειρισμός κονσόλας ήχου:
Ειρήνη Σταυρέ
Αφίσα:
Δημήτρης Κανακάρης
Δημόσιες Σχέσεις:
Δέσποινα Ντεβετζιδάκη

(Η παράσταση δεν είναι κατάλληλη για παιδιά).

Διάρκεια παράστασης: 95′  (Χωρίς διάλειμμα)

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

ΤΟΠΟΣ: Studio “Κοιτώνες” (Γ’ Κτίριο)
στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα, στην Καλαμαριά.

Ο χώρος βρίσκεται στο τέρμα της οδού Σοφούλη, κοντά στο Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης, πριν την ανηφόρα για το Κυβερνείο (Παλατάκι) αριστερά, διαγώνια, δίπλα από τις εγκαταστάσεις του κλιμακίου του ΝΑΤΟ.

Υπάρχει χώρος ελεύθερου parking.

Λεωφορείο Νο 5 (ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ – ΒΕΝΙΖΕΛΟY) Η πιο κοντινή στάση, η στάση Βερβελίδη.

ΗΜΕΡΕΣ: Παρασκευή, Σάββατο 21.00 και Κυριακή 20.00

Έναρξη: Σάββατο 5/2
Λήξη: Κυριακή 27/2

 

Γενική είσοδος: 10 €

τηλ. κρατήσεων: 6909-992163

 

Θεατρική Ομάδα “ρίSκo

Ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2009 από τους Δραμαλή Έφη, Λαμπούδη Λίλη, Μαυρίδη Χρήστο, Ρωμανίδου Νάντια και Σαββίδη Γιώργο. Είναι μια ανεξάρτητη ομάδα, αυτοχρηματοδοτούμενη, χωρίς μόνιμη έδρα, η οποία εμπνέεται και επιμένει να λειτουργεί σε όλα της τα επίπεδα με το πνεύμα της συλλογικότητας.

Η επιθυμία της πρακτικής ενασχόλησης με το θέατρο καθώς και η εμπειρία των μελών της, από διάφορα εργαστήρια και ομάδες της πόλης, οδήγησαν στη δημιουργία αυτής της ομάδας.

“Η δολοφονία της οδού Αποντάκα”
είναι η πρώτη της παραγωγή και παίχτηκε για μία μόνο παράσταση, τον Ιούνιο του 2010, στο φεστιβάλ, “to Act or not to Act?”, που διοργάνωσε το Κ.Θ.Β.Ε. στην Πειραματική σκηνή της Μονής Λαζαριστών.

Ο συγγραφέας της «Νύχτας των δολοφόνων»

Ο Χοσέ Τριάνα γεννήθηκε στο Μπαγιάμο της Κούβας το 1931. Σπούδασε δάσκαλος στο Σαντιάγο ντε Κούμπα. Δούλεψε ως υπάλληλος στις τηλεπικοινωνίες στην πατρίδα του και έφυγε για την Ευρώπη, όπου έζησε στην Ισπανία, στη Μαδρίτη, για τέσσερα χρόνια. Γύρισε στην Κούβα μετά την επικράτηση της Κουβανέζικης επανάστασης (Ιανουάριος 1959).

Έγραψε ποίηση και κυρίως θέατρο. “Η νύχτα των δολοφόνων” πήρε το 1964 το βραβείο της Κάζα ντε Λας Αμέρικας και το 1966 το Α’ βραβείο του ΣΤ’ Φεστιβάλ  Λατινοαμερικάνικου Θεάτρου στην Αβάνα.
Στην Ευρώπη έγινε κυρίως γνωστός με τα έργα του: “Η νύχτα των δολοφόνων” και “Worlds apart”. Από το 1979 ζει στο Παρίσι.
Άλλα έργα του: “El General hablana de Teogonia”, “Medea en el espejo”, “El parque de la Fraternidad”,”La casa ardiendo”, “La muerte del Neque”.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟ

Το στρατόπεδο του μακεδονομάχου, Κόδρα, χώρος γοητευτικός και πολυποίκιλος, με την κεντρική πλατεία, το δασάκι, το πανέμορφο παλιό διοικητήριο, τα τολ, το ΚΨΜ, τους παλιούς κοιτώνες και τα άλλα στρατιωτικά κτήρια που χρονολογούνται από τις αρχές του 19ου αιώνα, ήταν ο μεγαλύτερος στρατώνας σε όλη την Βαλκανική ήδη από την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους το 1912, εγκαθίστανται στο στρατόπεδο συμμαχικά στρατεύματα που διαμένουν αρχικά σε σκηνές, ενώ στην συνέχεια δημιουργούνται στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η περιοχή γεμίζει συρματοπλέγματα, τάφρους και στρατιωτικά παραπήγματα, τα οποία θα αποτελέσουν τους πρώτους χώρους εγκατάστασης και διαμονής των προσφύγων από το 1915.
Το 1919 με την συνθήκη των Βερσαλλιών, στο στρατόπεδο επανεγκαθίσταται ο Ελληνικός στρατός.
Το 1928, με την αποκατάσταση των προσφύγων της Καλαμαριάς, αρχίζει ο κατακερματισμός της έκτασης του στρατοπέδου, το οποίο περιορίζεται σταδιακά.
Στο χώρο του στρατοπέδου, που σήμερα μετά την απομάκρυνση των τελευταίων στρατιωτικών μονάδων το 1994, καταλαμβάνει μια έκταση 420 περίπου στρεμμάτων, έχουμε σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Οι ανασκαφές που συνεχίζονται κάθε καλοκαίρι, φέρνουν στο φως συνεχώς νέα ευρήματα και αποδεικνύουν την ύπαρξη στην περιοχή προϊστορικού οικισμού, πιθανότητα της Αλίας Θέρμης.

Leave A Comment

Ημερολόγιο καταχωρήσεων

February 2011
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  

Επικοινωνία

Ε-mail: info@avertotheatro.gr ή avertotheatro@yahoo.gr
τηλέφωνα: 2310. 524006 κινητό: 6940.704900

Ο χώρος μας βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης επί της οδού ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ* 26, 4ος Όροφος, μεταξύ των οδών ΣΥΓΓΡΟΥ και ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΩΝ (στάση “Αντιγονιδών”).

δείτε και στον χάρτη...