“Βόυτσεκ” (Γκ.Μπύχνερ) Ομάδα “Ακάρεα”

Η Ομάδα Ακάρεα θα παρουσιάσει το θεατρικό έργο “Βόυτσεκ” του Γκέοργκ Μπύχνερ,  στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Ευόσμου, στη Θεσσαλονίκη, στις 8, 9 και 10 Ιανουαρίου 2011, σε ένα πρώτο κύκλο παραστάσεων. Κρατήσεις θέσεων: 2310.706668 & 6978.639204.

Συντελεστές
Μετάφραση:
Μελίνα Γαρμπή
Σκηνοθεσία: Βίκυ Γεωργιάδου
Σκηνικός χώρος: Τριαντάφυλλος Αλεξίου, Ελένη Παπακωνσταντίνου
Κουστούμια: Χριστιάνα Koντοπούλου
Μουσική και ηχητικός σχεδιασμός: Κώστας Ανδρέου

Ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Βουδούρης, Θανάσης Μεγαλόπουλος, Έλενα Μουδίρη Χασιώτου, Αντώνης Πριμηκύρης, Δανάη Τίκου

Διεύθυνση: Δημοτικό Κινηματοθέατρο Ευόσμου, Μεγάλου Αλεξάνδρου 57.
Είσοδος: Αντί ορισμένης τιμής εισιτηρίου, προτείνεται η ελεύθερη συνεισφορά των θεατών
Ώρα έναρξης: 9 μ.μ.

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά, χωρίς διάλειμμα

Κρατήσεις θέσεων: 2310-706668, 6978639204

Σχετικά με το έργο

Ο Γιόχαν Κρίστιαν Βόυτσεκ εκτελέστηκε δημόσια το 1824 στην κεντρική πλατεία της Λειψίας, καταδικασμένος για τη δολοφονία της γυναίκας του. Το αν είχε ικανότητα καταλογισμού ή όχι τη στιγμή του φόνου, έφερε χρόνιες αντιδικίες και συζητήθηκε πέρα από τα στενά όρια του ιατρικού και δικαστικού κόσμου. Στο θεατρικό έργο του Μπύχνερ η τρέλα παρουσιάζεται όχι απλώς ως μια παθολογική κατάσταση αλλά και ως μια συνέπεια της λειτουργίας των δομών της εξουσίας, της επιστήμης και της αγοράς. Μιλώντας για τις καταστροφικές συνέπειες των συνθηκών πίεσης που δημιουργούν οικονομικοί και κοινωνικοί παράμετροι στη ζωή του καθημερινού ανθρώπου, ο Βόυτσεκ γίνεται πέρα από κλασικός και επίκαιρος.

Το 1836, σε ηλικία 23 ετών, ο Γκέοργκ Μπύχνερ γράφει τον Βόυτσεκ του, κάνοντας βουτιά σε πολύ βαθιά δραματουργικά νερά.
Το 2010, η Ομάδα Ακάρεα, μια σύμπραξη νέων ηθοποιών, συνομηλίκων του Μπύχνερ, αξιοποιεί τον Βόυτσεκ για να αρχίσει το δικό της ταξίδι,
κάνοντας το αντίστοιχο μακροβούτι στα βαθιά υποκριτικά νερά των χαρακτήρων του Βόυτσεκ.

Ο Μπύχνερ μιλάει για τους ανθρώπους που βρίσκονται “…Στο Βυθό…” της εποχής του. Τους φέρνει σε πρώτο πλάνο, έτσι όπως δεν τους είχε εμφανίσει κανείς ως τότε. Αναζητά και σκιαγραφεί τον ψυχισμό και τη δράση τους όχι μέσα από δραματουργικά κλισέ της εποχής αλλά μέσα από τη μελέτη του πραγματικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζουν. Καταφεύγει σε έναν ακραίο για την εποχή ρεαλισμό, που – όπως κάθε γνήσιος ρεαλισμός –περιλαμβάνει αναπόφευκτα τη σκοτεινιά του  παραμυθιού, την υπερβολή του εφιάλτη, την ακρίβεια του χειρουργείου, την σκληρότητα της καθημερινότητας, τη βία της υλικής ανάγκης και το στοιχείο της μοιραίας χρονικής σύμπτωσης.

Αυτά είναι και τα υλικά που αξιοποιεί και η Ομάδα Ακάρεα για να δώσει μορφή στον δικό της Βόυτσεκ, τοποθετώντας το έργο και τη δράση του στη διάρκεια οκτώ ημερών, μέσα στις οποίες οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης γίνονται μάρτυρες ενός εγκλήματος. Μέσα από την σύνθεση αντιθέτων, η τρέλα παρουσιάζεται ως κατάληξη μιας λογικής χειρουργικής στην ακρίβειά
της. Τα πρόσωπα είναι πραγματικές υπάρξεις αλλά γίνονται και συμβολικές
συμπυκνώσεις, όπως στα παραμύθια. Οι δυσκολίες επιβίωσης και οι αλληλεξαρτήσεις των ανθρώπων, όσο πιο πραγματικές είναι, τόσο
περισσότερο μπορούν να συσχετιστούν με την υπερβολή και τη σχηματική συμπύκνωση του εφιάλτη. Ο χρόνος, όσο πιο πιεστικός είναι στην πραγματικότητα, τόσο περισσότερο μπορεί να αντιμετωπιστεί ως μοιραίο και σύμπτωση.

Ο Βόυτσεκ της Ομάδας Ακάρεα συνδέει την πραγματικότητα του Βόυτσεκ της εποχής του Μπύχνερ με τους πολλαπλασιασμένους Βόυτσεκ της εποχής μας και τον αμφίσημο κόσμο του παραμυθιού μέσα από τον οποίο μικροί και μεγάλοι αρχίζουν να έρχονται αντιμέτωποι με τις πιο δύσκολες αλήθειες.

Leave A Comment

Ημερολόγιο καταχωρήσεων

January 2011
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Επικοινωνία

Ε-mail: info@avertotheatro.gr ή avertotheatro@yahoo.gr
τηλέφωνα: 2310. 524006 κινητό: 6940.704900

Ο χώρος μας βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης επί της οδού ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ* 26, 4ος Όροφος, μεταξύ των οδών ΣΥΓΓΡΟΥ και ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΩΝ (στάση “Αντιγονιδών”).

δείτε και στον χάρτη...