Συχνές ερωτήσεις για το Εργαστήρι Ενηλίκων

* Τι είναι το  Αβέρτο Θεατρικό Εργαστήρι;

Είναι μία από τις δράσεις του Αβέρτο Θέατρο”, που έχει ως σκοπό να γνωρίσει στην πράξη το Θέατρο σε όσους το επιθυμούν με ένα βιωματικό τρόπο. Αντιμετωπίζει τη θεατρική πράξη σαν μια τέχνη που ο οποιοσδήποτε το θελήσει μπορεί να ασχοληθεί με αυτήν. 

Με την ολοκλήρωση των κύκλων του Εργαστηρίου, ο καθένας και η καθεμιά,  με βάση το είδος της επιθυμίας τους, το διαθέσιμο χρόνο τους και φυσικά τις δυνατότητές τους, έχει το δικαίωμα να επιλέξουν τον τρόπο που θα ασχοληθούν στο μέλλον με το Θέατρο.

* Υπάρχει όριο ηλικίας για τη συμμετοχή  στο Εργαστήρι;

Το Εργαστήρι απευθύνεται σε ενήλικες άνω των 18 ετών και δεν υπάρχει ανώτατο όριο ηλικίας.
(Για τις ηλικίες κάτω των 18 χρόνων θα λειτουργήσει ένα αυτόνομο εργαστήρι εφήβων)
Η ηλικία είναι καθαρά θέμα του πόσο αισθάνεται κανείς και όχι το πόσο είναι. Αρκεί βεβαίως να μπορεί να συνυπάρχει σε ένα τμήμα όπου πιθανά να υπάρχουν ηλικιακές διαφορές.

* Πώς μπορεί κάποιος να γραφτεί στο Εργαστήρι;

Οι εγγραφές στο Εργαστήρι ξεκινούν στις αρχές κάθε Σεπτέμβρη (Το πρώτο δεκαήμερο). Οι ακριβείς ημερομηνίες και το ωράριο εγγραφών –πληροφοριών ανακοινώνονται νωρίτερα στην ιστοσελίδα μας.

* Ποια είναι η διαδικασία των εγγραφών;

Κατ’ αρχάς έρχεστε στο χώρο μας  και συμπληρώνετε μια “Αίτηση εκδήλωση επιθυμίας -ενδιαφέροντος”. Παίρνετε πληροφορίες από εμάς για τα προγράμματα μας και τον τρόπο λειτουργίας μας.  Αν, μετά από αυτή την πρώτη γνωριμία, σας ενδιαφέρει να γραφτείτε στο Εργαστήρι, σας κλείνουμε ένα ραντεβού μια συγκεκριμένη μέρα και ώρα για μια “Συνάντηση Γνωριμίας”. Πρόκειται για μια αναγνωριστική συνάντηση διάρκειας περίπου μιάμιση  ώρας, για να μας γνωρίσετε στην πράξη. Η “Συνάντηση Γνωριμίας” περιλαμβάνει παιχνίδια γνωριμίας, συνεργασίας και έκφρασης. Δεν χρειάζεται κανενός είδους προετοιμασία για τη συμμετοχή σε αυτό το μάθημα. Όπως βεβαίως και δεν έχει το χαρακτήρα εξετάσεων.

Στο τέλος αυτού του μαθήματος θα έχουμε και μια μικρή “προσωπική συνέντευξη” με το κάθε άτομο ξεχωριστά για να μιλήσουμε πάνω στην εμπειρία του μαθήματος και βέβαια να σας ρωτήσουμε αν το ενδιαφέρον σας για το Εργαστήρι εξακολουθεί να υφίσταται.

Αν,ναι, κατοχυρώνετε τη θέση σας με μια προκαταβολή 20 € η οποία και θα αφαιρεθεί από την οικονομική συμμετοχή του πρώτου μήνα.

* Η διαδικασία της εγγραφής έχει κάποιο οικονομικό κόστος;

Όχι. Η διαδικασία της εγγραφής όπως και η “Συνάντηση Γνωριμίας” ΔΕΝ έχουν κανένα οικονομικό κόστος για τον ενδιαφερόμενο.

* Τι γίνεται σε περίπτωση που τα «διαθέσιμα» άτομα είναι περισσότερα του μέγιστου αριθμού που μπορεί να δεχτεί το Εργαστήρι;

Αν υπάρξει μια τέτοια περίπτωση το Εργαστήρι οφείλει να μελετήσει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός επιπλέον τμήματος με διαφορετικό ωράριο σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους έτσι ώστε να μην υπάρχει αποκλεισμός κάποιου ατόμου. Σε κάθε περίπτωση τηρείται σειρά προτεραιότητας.

* Ποιός ο αριθμός των εκπαιδευομένων σε κάθε τμήμα;

Ο ιδανικός αριθμός -για τον τρόπο που εμείς δουλεύουμε- είναι τα 14 -16 άτομα. O μέγιστος αριθμός που μπορεί να φτάσει η ομάδα είναι τα 18 άτομα.

Ο ελάχιστος αριθμός ατόμων για να δημιουργηθεί μια ομάδα εκπαίδευσης είναι τα 8 άτομα.

* Το Εργαστήρι είναι μια δραματική σχολή;

Το Εργαστήρι, όπως όλα τα θεατρικά εργαστήρια, δεν είναι δραματική σχολή, ούτε Ι.Ε.Κ..
Λειτουργεί όμως με καλλιτεχνικούς όρους, σαν “σχολείο” δραματικής Τέχνης.

* Δεν έχω καμιά προηγούμενη εμπειρία με το θέατρο, μπορώ να γραφτώ στο Εργαστήρι;

Δεν υπάρχει προϋπόθεση προηγούμενης εμπειρίας για να γραφτεί ένα άτομο στο Εργαστήρι.

* Δεν νομίζω ότι έχω ταλέντο, μπορώ να εκπαιδευτώ στο Εργαστήρι;

Δεν απευθυνόμαστε σε όσα άτομα θεωρούν τον εαυτό τους ταλαντούχο αλλά σε άτομα που είναι “ανοιχτά” στον τρόπο που εμείς δουλεύουμε.

* Ποιοι είναι οι εκπαιδευτές του Εργαστηρίου;

Την εκπαιδευτική ομάδα του Εργαστηρίου αποτελούν εκπαιδευτές δοκιμασμένοι στη θεατρική εκπαίδευση, συνεργάτες του «Αβέρτο Θέατρο». Την εκπαιδευτική ομάδα συντονίζει ο Βαγγέλης Οικονόμου, σκηνοθέτης –εμψυχωτής θεάτρου.

* Πώς λειτουργεί το Εργαστήρι;

Λειτουργεί με καλλιτεχνικούς όρους, όπως πρέπει να λειτουργεί μια καλλιτεχνική ομάδα που έχει ως βασική αρχή την αξία της Συλλογικής Δράσης, δηλαδή με συνέπεια, αυτοπειθαρχία, συνεργασία, συστηματική δουλειά και αντίληψη για  κοινή δημιουργία.

* Τα τμήματα είναι “ανοιχτά” σε νέα μέλη όλο τον χρόνο;

Μετά την έναρξη των μαθημάτων και κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης τα τμήματα είναι “κλειστά” (δηλαδή δεν μπορεί να γίνει δεκτό νέο μέλος στις ομάδες που ήδη εκπαιδεύονται).
Αν κάποια άτομα αποχωρήσουν δεν μπορούν να αντικατασταθούν μετά την παρέλευση των πρώτων οκτώ (8) μαθημάτων.

* Ποιες αργίες δε λειτουργεί το Εργαστήρι;

Το Εργαστήρι δεν λειτουργεί τις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα (διακοπή περίπου 15 ημερών) και στις επίσημες “σχολικές” αργίες (26 Οκτωβρίου -28 Οκτωβρίου –17 Νοεμβρίου -Καθαρή Δευτέρα -25η Μαρτίου – Πρωτομαγιά και Αγίου Πνεύματος).

* Τα μαθήματα είναι θεωρητικά ή πρακτικά;

Τα μαθήματα είναι κυρίως πρακτικά και γίνονται σε ένα ασφαλές και κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, όπου όλοι προσέρχονται με άνετα ρούχα (φόρμες, κάλτσες κ.λ.π.).

* Ποια μαθήματα διδάσκονται;

Στο Εργαστήρι διδάσκονται όλα τα πρακτικά μαθήματα που έχουν να κάνουν με την τέχνη της υποκριτικής (θεατρική έκφραση, δυναμική ομάδας, καλλιέργεια ρυθμού και κινητικών δεξιοτήτων, ασκήσεις φωνητικής, αυτοσχεδιασμός, υποκριτική).

Στο πρόγραμμα εκπαίδευσης εντάσσονται ειδικά βραχυχρόνια σεμινάρια (το πολύ 20 ωρών), με αντικείμενα όπως η Ιστορία θεάτρου, Φωτισμός και Υποκριτική, Φωνή και σώμα κ.α.

Το Εργαστήρι δεν είναι δραματική σχολή και σύμφωνα με το πρόγραμμά του έχει περιορισμένες ώρες διδασκαλίας και σε αυτές τις ώρες θα ήταν κοροϊδία να παραθέσουμε έναν κατάλογο μαθημάτων που δυνητικά θα μπορούσαμε να προσφέρουμε για λίγες ώρες, μόνο και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού.

* Γίνονται παραστάσεις στο Εργαστήρι;

Στο τέλος όλων των εκπαιδευτικών κύκλων γίνονται παρουσιάσεις – “παραστάσεις” με σκοπό την πρακτική εφαρμογή των εκπαιδευομένων ενώπιον επιλεγμένου -από τους ίδιους – κοινού. Ο χαρακτήρας αυτών των παρουσιάσεων είναι καθαρά εκπαιδευτικός και δεν αποτελούν αυτοσκοπό της εκπαίδευσης μας, ούτε καλλιτεχνικές προτάσεις του “Αβέρτο Θέατρο”.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες ΕΔΩ

* Μπορώ αν παρακολουθήσω το Εργαστήρι να γίνω ηθοποιός;

Θέλουμε να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς για ένα θέμα που στο θεατρικό χώρο τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη εκμετάλλευση –ιδίως των νέων ανθρώπων. Ας δούμε την πρακτική  πλευρά του ζητήματος. Στην Ελλάδα έχει καταργηθεί με νόμο η άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος του ηθοποιού (Νόμος 1158/1981, Κεφάλαιο Γ΄, Άρθρον 37, Παράγραφοι 1, 2). . Αυτό σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε το θελήσει μπορεί να ανέβει στο σανίδι, για παράδειγμα ενός μικρού θιάσου, και να κολλήσει ένσημα ηθοποιού. Αν συγκεντρώσει ένα συγκεκριμένο αριθμό ενσήμων (200) έχει τη δυνατότητα να κάνει αίτηση και πολύ πιθανά να γίνει πλήρες μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από την ένταξή του σε αυτό το επαγγελματικό σωματείο όπως για παράδειγμα η συμμετοχή του σε ακροάσεις θιάσων που το απαιτούν και την ταυτότητα μέλους που του δίνει το δικαίωμα της ατέλειας (δεν πληρώνει εισιτήριο) στα θέατρα!  Άρα, στην ερώτηση αυτή θα απαντούσαμε, ναι, μπορεί να συμβεί να γίνει “τυπικά” ηθοποιός κάποιος που τελείωσε ένα εργαστήρι με τις προϋποθέσεις που αναφέραμε!

Για να γίνει όμως κάποιος –ουσιαστικά- Ηθοποιός θα πρέπει να δουλέψει πάρα πολύ προσωπικά, είτε σε δραματική σχολή, είτε σε Εργαστήρι.

* Μπορώ να προετοιμαστώ για τις εξετάσεις  των Δραματικών Σχολών;

Η παρακολούθηση των κύκλων εκπαίδευσής στο Εργαστήρι θα βοηθούσε σίγουρα κάποιο άτομο που θα ήθελε να δώσει εξετάσεις σε Δραματική Σχολή. Σε αυτό συνηγορούν οι επιτυχίες των εκπαιδευομένων μας κάθε χρόνο στις εξετάσεις των δραματικών σχολών. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η εκπαίδευσή μας είναι προσανατολισμένη σε ένα τέτοιο στόχο.

* Δεν σκέφτομαι να ασχοληθώ επαγγελματικά με το θέατρο μπορώ να γραφτώ στο Εργαστήρι;

Το Εργαστήρι απευθύνεται σε όλους όσους θα ήθελαν να γνωρίσουν το θέατρο και να αναπτύξουν μια ουσιαστική σχέση με αυτό. Το αν θα ασχοληθεί κάποιος επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά με αυτό δεν μας απασχολεί. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μεγαλώσει ο κύκλος των ανθρώπων που θα αγαπούν το θέατρο και θα το στηρίζουν από μέσα ή από δίπλα.

* Υπάρχουν δίδακτρα; 

Κάθε άτομο που συμμετέχει στο Εργαστήρι έχει την υποχρέωση της μηνιαίας οικονομικής συμμετοχής στις δαπάνες λειτουργίας του.
Για μας δεν υπάρχει η έννοια των “διδάκτρων”, γιατί δεν είμαστε “σχολή” ούτε φροντιστήριο Υποκριτικής.

* Πώς ορίζεται το ύψος της μηνιαίας οικονομικής συμμετοχής;

Το “Αβέρτο Θέατρο” ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός δεν έχει σκοπό το κέρδος**.
Το ύψος των οικονομικών συμμετοχών κάθε χρονιάς καθορίζεται από ένα και μόνο κριτήριο: να μπορεί να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά του.
Στην αρχή κάθε χρονιάς το Εργαστήρι προϋπολογίζει τα έξοδα που χρειάζονται για να λειτουργήσει (ενοίκια, λογαριασμοί ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, αμοιβές  κλπ). Τα διαιρεί με τον αριθμό των ατόμων που προτίθεται να εκπαιδεύσει -και τις εκπαιδευτικές ώρες που έχει προγραμματίσει- και από τη διαίρεση αυτή προκύπτει το ποσό που πρέπει να συμβάλει κάθε εκπαιδευόμενο άτομο για την εύρυθμη λειτουργία του Εργαστηρίου.

**Αν υπάρξουν οποιαδήποτε “κέρδη”, από την ετήσια χρήση, το “Αβέρτο Θέατρο” είναι υποχρεωμένο να τα δαπανήσει μέσα στην ίδια χρονιά λειτουργίας για τη βελτίωση του χώρου και των όρων εκπαίδευσης και δεν επιτρέπεται από το ιδρυτικό καταστατικό και το νομικό καθεστώς που το διέπει, να τα διανείμει σε φυσικά πρόσωπα.

* Πώς μπορώ να πληρώνω την οικονομική μου συμμετοχή;

Η οικονομική συμμετοχή ορίζεται σε μηνιαία βάση και κατατίθεται στην αρχή κάθε μήνα (την πρώτη εβδομάδα) όπως καθορίζεται από το νόμο στη γραμματεία του Εργαστηρίου.

* Δίνετε πτυχίο στο τέλος των κύκλων εκπαίδευσης;

Στο τέλος κάθε κύκλου εκπαίδευσης δίνεται Βεβαίωση παρακολούθησης, την οποία το κάθε μέλος μπορεί να τη χρησιμοποιήσει όπου αυτό θα επιθυμούσε. Σε κάθε περίπτωση όμως –όπως συμβαίνει με όλα τα Εργαστήρια Θεάτρου- δεν αναγνωρίζεται επίσημα ως τίτλος σπουδών από Δημόσιους οργανισμούς, αφού δεν είναι ούτε Ι.Ε.Κ. ,ούτε Ανώτερη Δραματική Σχολή.

* Παρέχεται ατέλεια δημοσίων θεαμάτων ή φοιτητικό πάσο;

Όπως όλα τα εργαστήρια Θεάτρου δεν μας επιτρέπεται από το νόμο να παρέχουμε “φοιτητικό πάσο” ή “ατέλεια δημοσίων θεαμάτων”.


* Είμαι εκπαιδευτικός και θα ήθελα να ξέρω αν το Εργαστήρι μπορεί να με βοηθήσει στη δουλειά μου;

Το Εργαστήρι μπορεί να προσφέρει βοήθεια  σε εκπαιδευτικούς που υλοποιούν προγράμματα: καλλιτεχνικά, περιβαλλοντικά και επαγγελματικού προσανατολισμού. Στις μελλοντικές προθέσεις του είναι και η δημιουργία σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς και εμψυχωτές θεάτρου.

* Ως μέλος του Εργαστηρίου μπορώ να παρακολουθώ τα σεμινάρια που διοργανώνει το “Αβέρτο θεάτρο”;

Ασφαλώς και μπορείτε έχοντας εξασφαλισμένη και μία μείωση 10% στην οικονομική συμμετοχή για τα βραχυχρόνια σεμινάρια και 20% για τα μεγαλύτερης διάρκειας.

* Ως μέλος του Εργαστηρίου μπορώ να παρακολουθώ πρόβες ή και παραστάσεις του “Αβέρτο Θέατρο”;

Ασφαλώς και μπορείτε να παρακολουθείτε πρόβες των ομάδων πρωτοβουλίας ή και της Θεατρικής Ομάδας ριSκο (που είναι η επαγγελματική ομάδα του Αβέρτο) εφόσον το επιτρέπουν οι σκηνοθέτες τους. Όπως επίσης έχετε ατέλεια στις παραστάσεις των ομάδων αυτών για να τις δείτε όσες φορές θέλετε.

* Δικαιούμαι αναβολής στράτευσης αν “φοιτώ” στο Εργαστήρι;

Το Εργαστήρι δεν μπορεί εκ του νόμου να δώσει αναβολή στράτευσης.