“Γνωριμία με τη θεατρική πράξη” (ΦΩΤΟ) –>

Ο κύκλος αυτός απευθύνεται σε όσους αγαπούν το Θέατρο, θα ήθελαν να ασχοληθούν με αυτό αλλά δεν έβρισκαν μέχρι σήμερα τον τρόπο ή το χρόνο για να το πραγματοποιήσουν, θέλουν να γνωρίσουν από κοντά τη θεατρική πράξη, να επικοινωνήσουν, να δοκιμάσουν και να εκφραστούν μέσα από αυτήν.
Απευθύνεται επίσης, σε άτομα που θα ήθελαν να παρακολουθήσουν το Βασικό κύκλο του εργαστηρίου αλλά αδυνατούν να το πραγματοποιήσουν, λόγω του συγκεκριμένου προγράμματός του.

Ο κύκλος αυτός, όπως το λέει και ο τίτλος του, αποτελεί μια πρώτη γνωριμία με τη θεατρική πράξη. Λόγω του προγράμματός του, λιγότερες συνολικά ώρες και μικρότερη συχνότητα, (αυτή της μιας φοράς την εβδομάδα) δεν μπορεί να έχει το συστηματικό χαρακτήρα του Βασικού κύκλου. Για παράδειγμα σε ένα αντικείμενο εκπαίδευσης θα γίνουν οι μισές ασκήσεις από ο,τι στο Βασικό.

Επίσης στο πρόγραμμά του, δεν εντάσσεται κανένα  “ειδικό βραχυχρόνιο σεμινάριο”.

Όσοι ολοκληρώνουν αυτόν τον κύκλο έχουν τη δυνατότητα, αν το επιθυμούν, μετά από σύμφωνη γνώμη της Εκπαιδευτικής Ομάδας, να παρακολουθήσουν την επόμενη χρονιά το Βασικό κύκλο.

(Φωτογραφίες από παρουσιάσεις του κύκλου “Γνωριμία με τ η θεατρική πράξη” μπορείτε να δείτε εδώ.)

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

“ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ”

 

Διάρκεια: Οκτώ (8) μήνες

Συχνότητα: Μία (1) φορά την εβδομάδα

Διάρκεια συνάντησης: Δυο μιση (2,5) πλήρεις διδακτικές ώρες 

Αριθμός συναντήσεων: Σαράντα (40)

Σύνολο διδακτικών ωρών: Εκατόν (110) -100 + 10 εξτρά

Βραδυνό ωράριο

Έναρξη: Μέσα Οκτωβρίου

Λήξη: Αρχές Ιουνίου

2 παρουσιάσεις  -“παραστάσεις”

Για τη χρονιά 2012 -2013

Κάθε Δευτέρα: 8.45 – 11.15 μ.μ.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Από την ουσιαστική γνωριμία των μελών της Ομάδας, μέσα από τη θεατρική άσκηση, μέχρι την παρουσίαση –”παράσταση” έχουμε να διανύσουμε ένα “μακρύ” αλλά και δημιουργικό ταξίδι.
Το ταξίδι αυτό έχει τρεις σταθμούς που είναι απαραίτητοι για τον προορισμό μας.
Κάθε ενότητα και η αρχή μιας διαδρομής με συγκεκριμένα αντικείμενα εκπαίδευσης.
(Χρονικά κάθε ενότητα διαρκεί περίπου τρεις ωρολογιακούς μήνες)

ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (έως τα Χριστούγεννα)

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ –ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ (ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ) –ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΙΚΟΤΗΤΑΣ

Το πρώτο βήμα σε μια ομάδα είναι πάντα η γνωριμία και η ουσιαστική επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της. Στόχος είναι να φτιαχτεί ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης, αλήθειας, αλληλοσεβασμού έτσι ώστε να επιτρέψει στις δημιουργικές δυνάμεις που κρύβει μέσα του το κάθε εκπαιδευόμενο μέλος να βγουν στην επιφάνεια. Αυτό πρέπει να συμβεί στο χώρο δουλειάς και με όρους δουλειάς. Είναι ένα δύσκολο στάδιο που όλοι θα πρέπει να σέβονται τους κανόνες της ομαδικότητας όπως τους θέτει το ίδιο το “Αβέρτο Θέατρο”. Αυτό που θα βοηθήσει είναι η αίσθηση του “παιχνιδιού” που οφείλουμε όλοι να ξαναβρούμε συμμετέχοντας στις ασκήσεις που προτείνουν οι εκπαιδευτές. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα –κι ανάλογα με τις προσωπικές “αντιστάσεις” του καθενός- θα δημιουργηθεί η αίσθηση της Ομάδας, πράγμα πολύ σημαντικό για τον τρόπο που εμείς βλέπουμε το Θέατρο. Ενδεικτικά αναφέρουμε κατηγορίες ασκήσεων που θα γίνουν όπως:

Κατηγορίες ασκήσεων

-Επικοινωνίας –Συγκέντρωσης –Χαλάρωσης -Ενεργοποίησης αισθήσεων
-Παρατήρησης –Ετοιμότητας – Βιωματικές ασκήσεις αυτογνωσίας
-Ανάπτυξης δημιουργικότητας – Διεύρυνση φαντασίας κ.α.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (έως το Μάρτιο)

ΔΡΑΣΗ  & ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Το να βγεις από τον κύκλο της ομάδας και να εκφραστείς μόνος ή και με άλλους προκαλεί φόβο. Η δουλειά όμως που έχει γίνει στην πρώτη ενότητα έχει σα στόχο η συμμετοχή στη Δεύτερη Ενότητα να γίνει ομαλά, με κέφι, σα μια “λογική” συνέχεια όσων έχουν προηγηθεί. Η έννοια της Δράσης μέσω των αυτοσχεδιασμών είναι ένα βασικό εργαλείο για την υποκριτική μας προσέγγιση. Τα μέλη της ομάδας θα είναι οι πρώτοι “θεατές” σε αυτές τις δράσεις!

Κατηγορίες ασκήσεων

Μετατροπής της Ενέργειας σε Δράση – Δράσεις (εξωτερικές, εσωτερικές) -Σωματοποίηση Δράσεων -Ομαδική δράση -Δημιουργώντας «Συνθήκες» Δράσης -Αυτοσχεδιασμοί με ή χωρίς λόγο -Αυτοσχεδιασμοί με ελεύθερο θέμα -Αυτοσχεδιασμοί με δοσμένο θέμα.

ΤΡΙΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (έως την παράσταση)

ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΕΒΑΣΜΑ ΜΙΑΣ «ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ»

Αυτή η ενότητα έχει ως στόχο να γνωρίσουν οι εκπαιδευόμενοι το “θεατρικό κείμενο” (αποσπάσματα από θεατρικά έργα), να το αναλύσουν, να τους δοθεί η ανάληψη ευθύνης υπεράσπισης ενός “χαρακτήρα” -θεατρικού ήρωα- και μέσα από τις πρόβες να γνωρίσουν πρακτικά το ανέβασμα μιας “παράστασης”.  Η παράσταση -παρουσίαση αυτή δεν είναι αυτοσκοπός, έχει το χαρακτήρα “ανοικτου μαθήματος” και είναι το μέσο να αναμετρηθεί ο καθένας με τον εαυτό του, με το θεατρικό κείμενο και με ένα επιλεγμένο, από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, κοινό.

Κατηγορίες ασκήσεων

Επιλογή και ανάγνωση ενός κατάλληλα επιλεγμένου κειμένου εργασίας (αποσπάσματα από θεατρικά έργα) -Ανάλυσή του -Ανάληψη ευθύνης «υπεράσπισης» ενός συγκεκριμένου «χαρακτήρα» /θεατρικού ήρωα -Αυτοσχεδιασμοί πάνω στο κείμενο –Πρόβες -Προετοιμασία «παρουσίασης».

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ –ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ -“ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΥΚΛΟΥ”

Κάθε ομάδα “εργασίας” στο Εργαστήρι οφείλει να κλείνει τον κύκλο της με τον απολογισμό –αξιολόγηση της δράσης της. Αυτή γίνεται σε πρώτο στάδιο ομαδικά -με το τέλος των “παρουσιάσεών της”- όπου η εκπαιδευτική ομάδα και η ομάδα συζητά την εμπειρία της χρονιάς. Και  σε δεύτερο στάδιο –περίπου μια εβδομάδα αργότερα- η εκπαιδευτική ομάδα βλέπει ατομικά έναν – έναν τους εκπαιδευόμενους όπου αξιολογεί τη συμμετοχή τους και αξιολογείται από αυτούς. Συνειδητοποιούμε τι πετύχαμε προσωπικά μέσα από όλη τη διαδικασία, αλλά και πώς λειτούργησε ο καθένας μέσα στην ομάδα. Αυτή είναι μια σημαντική διαδικασία και για το ίδιο το Εργαστήρι και το μέλλον των δράσεών του, αλλά και για τους εκπαιδευόμενους στην από δω και πέρα σχέση τους με το Θέατρο.