“Τίποτα δικό μου”

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ “ριSko

ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2012 – 2013

 “Τίποτα δικό μου”  του Edward Bond

Το έργο διαδραματίζεται στο μέλλον, στο έτος 2077, σε μια απροσδιόριστη χώρα του δυτικού κόσμου. Η επιχείρηση «αναμόρφωσης» των προαστίων έχει φέρει τέλος στις εξάρσεις των ανεξέλεγκτων αυτοκτονιών που είχαν παρατηρηθεί. Η τάξη και η πειθαρχία είναι πλέον εξασφαλισμένες μέχρι θανάτου. Η οποιαδήποτε επίδειξη συναισθηματικής αδυναμίας εξαλείφεται στιγμιαία. Σε αυτό το περιβάλλον, που θυμίζει έντονα το «1984» του Τζώρτζ Όργουελ, ένα ζευγάρι συμβιώνει σε ένα άδειο σαν κελί δωμάτιο. Δεν έχουν τίποτα δικό τους. Δεν τους ανήκει ούτε η ζωή τους. Στο χώρο αυτό και στη «στείρα» ζωή του ζευγαριού, στερημένη από τα πάντα, ακόμα και τη στοιχειώδη επικοινωνία, εισβάλλει ξαφνικά ένας «άγνωστος» που ισχυρίζεται ότι είναι ο αδερφός της συζύγου. Ο παράξενος αυτός επισκέπτης αποτελεί τεράστιο κίνδυνο ως φορέας αυτού ακριβώς που είναι παράνομο να υφίσταται: της μνήμης του παρελθόντος. Η ωρολογιακή βόμβα που περιέχει τη νοσταλγία, την ανάγκη για επαφή και επικοινωνία, την ανθρώπινη φύση, είναι έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή…

 

Το Τίποτα δικό μου (Have I none, 2000) αναφέρεται, με πολύ χιούμορ, σε μια εφιαλτική κοινωνία του μέλλοντος που θα μπορούσε να είναι η λογική συνέχεια αυτής που ζούμε σήμερα. Μια εποχή απώλειας της ανθρώπινης συνείδησης, όπου η ελευθερία εξουσιάζεται. Μετά από μια περίοδο άσκοπης και αλόγιστης κατανάλωσης υλικών αγαθών, όπου η τεχνητή ευμάρεια και ευτυχία έχει παρασύρει τον άνθρωπο σε έναν τρόπο ζωής που δε βρίσκει σε αυτόν κανένα νόημα, η λύση έρχεται με την εκούσια εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος στο οποίο απαγορεύεται οτιδήποτε θυμίζει το παρελθόν όπως είναι οι σχέσεις με την πατρική οικογένεια, τα υλικά αγαθά, την Τέχνη κ.α. Όλοι συμμορφώνονται με το νέο καθεστώς, το υπηρετούν κι έτσι διατηρείται η τάξη. Όποιος αποκλίνει έστω και λίγο από αυτό, είναι επικίνδυνος. Η απειλή είναι πια ταυτόσημη με το καθεστώς και καθορίζει τη ζωή των πολιτών. Ο Edward Bond συνεπής στην παράδοση των έργων του, που φέρουν ένα ισχυρό πολιτικό και κοινωνικό στίγμα, κάνει μία απόπειρα περιγραφής του μέλλοντος και παρατηρεί την ανθρώπινη υπόσταση τη στιγμή που αυτή απειλείται από τον πλήρη αφανισμό. Στην ουσία απειλούμενος δεν είναι ο ίδιος ο Άνθρωπος, αλλά το ίδιο το σύστημα που αδυνατεί να ελέγξει απόλυτα τι μπορεί να χτυπήσει την πόρτα της ανθρωπότητας…

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Edward Bond

Μετάφραση: Θεατρική ομάδα ριSκο

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Οικονόμου

ΣκηνικάΚοστούμια: Έλενα Κώτση

Φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης

Μουσική επιμέλεια: Βαγγέλης Οικονόμου

Βοηθοί σκηνοθέτη: Έλενα Δαμίγου – Λίλη Λαμπούδη

Βοηθοί φωτιστή –χειρισμός κονσόλας: Μαρίνα Κόντα – Αθηνά Μπανάβα

Σχεδιασμός έντυπου υλικού: Αντώνης Ντεβετζιδάκης

Φωτογραφίες πρόβας: Δήμητρα Σιάχου – Χρύσα Μανδαλιανού

Video –Trailer: Σιδέρης Νανούδης

Δημόσιες σχέσεις & Επικοινωνία: Δέσποινα Ντεβετζιδάκη

Παραγωγή: Αβέρτο Θέατρο -Θεατρική Ομάδα ριSκο

Παίζουν:

Σάρα:  Αγγέλα Μπολέτση

Τζαμς: Ορέστης Παλιαδέλης

Γκριτ:  Δημήτρης Τσάκας –Γιώργος Σαββίδης (διπλή διανομή)

 

EdwardBond (1934)

 “Είμαι ένας πολίτης ενός δίκαιου κόσμου που πρέπει κάποτε να τον φτιάξουμε.”

 Σημαντικός θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος, μεταφραστής και σκηνοθέτης με πολιτική ακτιβιστική δράση. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε όλο τον κόσμο.

Το “Τίποτα δικό μου” είναι μέρος μιας “τριλογίας” έργων (“Αt the Inland Sea” και “The Children”) που πρωτοπαρουσιάστηκαν από τους θιάσους Big Brum και Classworks που ειδικεύονται στο θέατρο για μαθητές.

 

Πρώτος κύκλος παραστάσεων:

Από Σάββατο 3 έως Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στο Studio «Κοιτώνες», Γ’ Κτίριο, του πρώην Στρατοπέδου Κόδρα. (Τέρμα της οδού Σοφούλη, Καλαμαριά.)

(Φωτογραφίες από την παράσταση μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.)

 

Επανάληψη:

Συμμετοχή στην «Ανοικτή Σκηνή – Θεατρικές Φωνές της πόλης» που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Μαρτίου στις 21.00 στο Δημοτικό Θέατρο «Άνετον», Παρασκευοπούλου 42.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Θεατρική ομάδα ριSκο

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Οικονόμου

ΣκηνικάΚοστούμια: Έλενα Κώτση

Φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης  – Έλενα Κώτση

Μουσική επιμέλεια: Βαγγέλης Οικονόμου

Βοηθοί σκηνοθέτη: Έλενα Δαμίγου – Λίλη Λαμπούδη

Βοηθός φωτιστή –χειρισμός κονσόλας: Αθηνά Μπανάβα

Σχεδιασμός έντυπου υλικού: Αντώνης Ντεβετζιδάκης

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Χατζησταύρου (1107 STUDIO)

Δημόσιες σχέσεις & Επικοινωνία: Δέσποινα Ντεβετζιδάκη

Παραγωγή: Αβέρτο Θέατρο -Θεατρική Ομάδα ριSκο

ΔΙΑΝΟΜΗ:

Σάρα:  Αγγέλα Μπολέτση

Τζαμς: Ορέστης Παλιαδέλης

Γκριτ:  Δημήτρης Τσάκας