Τρόπος Λειτουργίας

Το Αβέρτο θεατρικό εργαστήρι λειτουργεί με καλλιτεχνικούς όρους, δηλαδή με όρους: συνέπειας, αυτοπειθαρχίας, συνεργασίας, συστηματικής δουλειάς και αντίληψης για κοινή δημιουργία, όπως  δηλαδή πρέπει να λειτουργεί μια Θεατρική ομάδα που έχει ως βασική αρχή την αξία της Συλλογικής Δράσης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Οι Βασικοί κύκλοι εκπαίδευσης απευθύνονται σε ενήλικες άνω των 18 ετών και δεν υπάρχει ανώτατο όριο ηλικίας. Η ηλικία είναι καθαρά θέμα του πόσο αισθάνεται κανείς και όχι το πόσο αντικειμενικά είναι. Αρκεί βεβαίως να μπορεί να συνυπάρχει σε ένα τμήμα όπου πιθανά θα υπάρχουν ηλικιακές διαφορές και δε θα προβάλει την ηλικία του ως άλλοθι για μη συμμετοχή, συνεργασία, ασυνέπεια κλπ. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης τα τμήματα είναι “κλειστά” (δηλαδή δε μπορεί να γίνει δεκτό νέο μέλος σε αυτά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα). Αν κάποια άτομα αποχωρήσουν, δεν μπορούν να αντικατασταθούν μετά την παρέλευση των πρώτων οκτώ (8) μαθημάτων.

Διακόπτει για τις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα και δεν κάνει μαθήματα στις επίσημες “σχολικές” αργίες (26 Οκτωβρίου -28 Οκτωβρίου –17 Νοέμβρη -Καθαρή Δευτέρα -25η Μαρτίου – Πρωτομαγιά και Αγίου Πνεύματος).

Δεν μπορεί και δεν πρέπει: να απουσιάζει κάποιος αδικαιολόγητα, ή να αργοπορεί εκ συστήματος , να αρνείται να συμμετάσχει στις ασκήσεις, να μη συνεργάζεται και να μην πειθαρχει στους κανόνες της Συλλογικής Δράσης.

Η εκπαίδευση είναι κυρίως πρακτική και γίνεται σε έναν ασφαλή και κατάλληλα –θεατρικά- διαμορφωμένο χώρο όπου οι εκπαιδευόμενοι προσέρχονται με άνετα ρούχα (φόρμες, κάλτσες κ.λ.π.).

Διδάσκονται όλα τα πρακτικά μαθήματα που έχουν να κάνουν με την τέχνη της υποκριτικής (θεατρική έκφραση, δυναμική ομάδας, καλλιέργεια ρυθμού και κινητικών δεξιοτήτων, φωνητική, αυτοσχεδιασμός, υποκριτική) όχι ως αυτόνομες ενότητες αλλά είναι ενσωματωμένα στη δομή του μαθήματος του κάθε εκπαιδευτή.

Στο πρόγραμμα εκπαίδευσης του Βασικού Κύκλου -μέσα στις ώρες της εκπαιδευτικής διαδικασίας- εντάσσονται ειδικά βραχυχρόνια σεμινάρια (το πολύ 20 ωρών), με αντικείμενα που συμπληρώνουν την εκπαίδευση και δίνουν ερεθίσματα στους εκπαιδευόμενους για μελέτη εκτός Εργαστηρίου 

Στο τέλος όλων των εκπαιδευτικών κύκλων γίνονται παρουσιάσεις – “παραστάσεις” με σκοπό την πρακτική εφαρμογή των εκπαιδευομένων ενώπιον επιλεγμένου -από τους ίδιους – κοινού. Ο χαρακτήρας αυτών των παρουσιάσεων είναι καθαρά εκπαιδευτικός και δεν αποτελούν αυτοσκοπό της εκπαίδευσης μας ούτε καλλιτεχνικές προτάσεις του “Αβέρτο Θέατρο”.

ΤΡΟΠΟΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Η εκπαίδευσή μας έχει βιωματικό χαρακτήρα και περιλαμβάνει κυρίως πρακτικές ασκήσεις προσανατολισμένες στο σώμα και στη φαντασία, σε συνδυασμό με τη λογική και τα συναισθήματα που παράγονται “αυθόρμητα”.

Η ανάπτυξη της φαντασίας, η ενεργοποίηση των αισθήσεων, οι ειδικές ασκήσεις παρατήρησης, επικοινωνίας, συγκέντρωσης, χαλάρωσης και η διέγερση του υποσυνείδητου, έχουν ως αποτέλεσμα την αφύπνιση και την καλλιέργεια των εκπαιδευόμενων.

Η δουλειά γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να εκλύεται ενέργεια, τη στιγμή που “πρέπει” και σε συνδυασμό με το νοητικό κομμάτι, να παράγεται κίνηση, έκφραση, με άλλα λόγια δράση.

* Αυτή η εκπαίδευση θέλει τόλμη, αποφασιστικότητα, διαθεσιμότητα και βέβαια χρόνο. Δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, ούτε από μόνη της. Απαιτεί αυτοπειθαρχία, συστηματική εξάσκηση και έμπειρους εκπαιδευτές με κοινό εκπαιδευτικό κώδικα.

Το εκπαιδευόμενο μέλος έχει τη δυνατότητα, μέσα στο κλίμα δουλειάς που καλλιεργείται, να ανακαλύπτει και να αναπτύσσει όλες τις εκφραστικές του δυνατότητες, εξελίσσοντας την προσωπικότητα του κι έτσι να νιώθει πάντα ικανός και ασφαλής.

Αντίληψη του Εργαστηρίου είναι η θεατρική πράξηνα γίνεται απόλαυση και όχι πηγή άγχους, τηρώντας πάντα τις αρχές της συλλογικότητας, όπως αυτές τις καθορίζουμε στην πράξη με τους κανόνες της συνέπειας, της αυτοπειθαρχίας, της συνεργασίας, της συστηματικής δουλειάς και την αντίληψη για κοινή δημιουργία.

Φωτογραφίες από τις παρουσιάσεις -“παραστάσεις”:  ΕΔΩ

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα, στη σελίδα με τις συχνές ερωτήσεις για το Εργαστήρι.

Leave A Comment

Ημερολόγιο καταχωρήσεων

August 2018
M T W T F S S
« Jul   Sep »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Επικοινωνία

Ε-mail: info@avertotheatro.gr ή avertotheatro@yahoo.gr
τηλέφωνα: 2310. 524006 κινητό: 6940.704900

Ο χώρος μας βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης επί της οδού ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ* 26, 4ος Όροφος, μεταξύ των οδών ΣΥΓΓΡΟΥ και ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΩΝ (στάση “Αντιγονιδών”).

δείτε και στον χάρτη...